Hírek az agrárgazdaságról

Növénytermesztés

A fenntartható gazdálkodást segítik elő

Az OMÉK egyik fontos rendezvényeként, október 07-én, ünnepélyes keretek között együttműködési megállapodást írt alá a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih), és a Magyar Talajvédelmi Baktériumgyártók, és -forgalmazók Szakmai Szövetsége (MTBSzSz). A megkötött megállapodással mintegy évtizednyi együttműködés pecsételődött meg a két szervezet között.

Közzétéve:

Cikk megosztása:

Az ünnepélyes aláíráson a NÉBIH-et Jordán László igazgató (Növény-, Talaj- és Agrárkörnyezet-védelmi Igazgatóság), Zsigmond Richárd igazgató (Mezőgazdasági Genetikai Erőforrások Igazgatóság), Csapó József osztályvezető (Mezőgazdasági Genetikai Erőforrások Igazgatóság Szántóföldi Fajtakísérleti Osztály), a Magyar Talajvédelmi Szövetséget Dr. Pénzes Éva ügyvezető képviselte.

A Magyar Talajvédelmi Szövetség 2016 óta folytat vizsgálatokat a NÉBIH-hel.

A beállított kísérletek célja, hogy független szakértőként a NÉBIH, a talajoltó baktérium készítmények hatását és eredményességét mérje.

Eddig kukorica, árpa, szója és őszi káposztarepce kultúrákban, kisparcellás 3 ismétléses kísérletben tesztelték a különböző baktérium készítményeket. A beállításoknál a kezeletlen területek mellett pozitív kontrollként plusz nitrogénnel műtrágyázott terület (50 kg/ha, hatóanyag) is szerepelt.

A mikrobiális készítményekkel kezelt területek terméseredményei minden esetben meghaladták a kontroll értékeit. Átlagosan 10 és 26 százalékkal magasabb terméseredményeket mutattak a vizsgálatok.

Az is megállapítható, hogy még a plusz nitrogént kapott területek eredményei is elmaradtak a baktériumos oltóanyaggal kezelt parcellákétól.

A Szövetség számára fontos, hogy a gazdálkodókat a magyar klimatikus környezetben hatékony baktérium készítményekkel szolgálják ki. A tagok olyan magyar KKV-k, akik az elmúlt évtizedekben jellemzően saját erőforrásból folyamatosan fejlesztik a készítményeiket. A cél, hogy

a mikrobiális oltóanyagok segítségével csökkenthető legyen a műtrágya és növényvédő szer felhasználása, miközben a terméshozamok növekednek, a talajélet javul.

A NÉBIH vizsgálatok eddig azt bizonyították, hogy az egyes kultúrákban hatékonyan és eredményesen alkalmazható a talajoltási technológia.

A következő időszakban az várható, hogy az uniós Zöld Megállapodás (Green Deal) következtében az Európai Unió támogatási rendszer fokozottan ösztönzi a talajok állapotának javítását, az ökológiai termelés növelését, miközben előírják a műtrágyák csökkentését, egyes növényvédő szer hatóanyagok kivonását. Mindezek az ökológiai gazdálkodásban alkalmazható termésnövelő anyagok felé fordítják majd a figyelmet, és

a fenntartható gazdálkodást támogató készítmények iránt jelentősen megnövekvő kereslettel kell uniós szinten számolni.

Ebben a környezetben liberalizálja a jövő év közepétől az EU a termésnövelő anyagok engedélyezését.

Fontos kiemelni, hogy mivel a magyar talajoltó baktérium készítmények a NÉBIH-nek köszönhetően szigorú engedélyeztetési, és ellenőrzési folyamaton esnek át, ezért a gazdák számára garanciát jelentenek.

Célunk, hogy olyan baktérium készítményeket használjanak, melyeket a hazai klimatikus és természeti környezetre fejlesztettek ki, és több évtizedes hazai gyakorlatban vagy a NÉBIH engedélyezése során már bizonyítottak, fogalmazott Pénzes Éva.

Agrár24.hu

Cikk megosztása: