Hírek az agrárgazdaságról

Élelmiszeripar

A „Fertőd vidéki sárgarépa” is uniós oltalmat kapott

Az Európai Bizottság november 3-i döntésével a „Fertőd vidéki sárgarépa” elnevezés uniós oltalomban részesült. Az Agrárminisztérium Földrajzi Árujelzők Programjának eredményeként, így 78-ra emelkedett az uniós oltalom alatt álló földrajzi árujelzők száma: 28 élelmiszer, 38 bor és 12 pálinka elnevezése védett az EU területén.

Közzétéve:

Fertőd vidéki sárgarépa
Cikk megosztása:

A „Fertőd vidéki sárgarépa” termelése Magyarország nyugat-dunántúli területén, a Fertő-tó környékéhez köthető. A tófenékből származó üledéket és durva homokot is tartalmazó, könnyen művelhető, mégis jó vízháztartású talaj kedvez a gyökérzöldségek termesztésének. A „Fertőd vidéki sárgarépa” gyökérteste élénkvörös színű, hosszú, sima, elágazás- és repedésmentes, jellegzetesen édeskés ízű. A karotin képződésre kedvezően hat a mérsékelt meleg, és élénkvörös színt eredményez. A magas napsütéses órák száma a cukor beépülését segíti, ezért lesz a répa édeskés ízű. A bakhátas művelési mód pedig hozzájárul a sima, elágazásmentes gyökérzet kialakulásához.

A kiváló érzékszervi jellemzőkkel rendelkező „Fertőd vidéki sárgarépa” – a korábban már szintén uniós oltalmat nyert zamatos „Hegykői petrezselyemgyökér”-rel együtt: fontos összetevője a magyar konyha ikonikus húslevesének.

A földrajzi árujelző oltalom a jogi védelmen túl növeli a termék megkülönböztethetőségét a kereskedelemben, segíti a fogyasztói kommunikációt és a promóciót, ismertebbé téve a terméket.

A földrajzi helyhez köthető termelési kultúra és hagyományos tudás innovatív fejlesztéssel, boldogulást biztosít a termelők számára. A „Fertőd vidéki sárgarépa” 2011-ben elnyerte a Hagyományok-Ízek-Régiók (HÍR) védjegy használati jogát.

A földrajzi árujelzős agrártermékekről további információ érhető el a www.gi.gov.hu honlapon.

AM Sajtóiroda

Cikk megosztása: