Hírek az agrárgazdaságról

Agrárgazdaság

A generációs megújulás útján

A tavaly megalkotott családi gazdaságokról szóló törvény adminisztratív egyszerűsítésekkel és adókedvezményekkel arra ösztönözi a vidéki termelőket, hogy családban gazdálkodjanak- mondta az Agrárminisztérium (AM) agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkára az Egyesült Nemzetek Szervezete (ENSZ) Vidéki Nők Nemzetközi Napja alkalmából pénteken Budapesten rendezett konferencián.

Közzétéve:

Cikk megosztása:

Juhász Anikó kiemelte, idén az AM legfontosabb feladatai közé tartozik

a gazdaságátadási törvény megalkotása, amelyben 3-5 éves átadási fázist és hozzá kapcsolódó támogatásokat is szeretnének kidolgozni, hogy a generációs megújulás a családok számára ne okozzon érzelmi megrázkódtatást, hanem átmenetként éljék meg.

A helyettes államtitkár elmondta, mindkét törvény a generációmegújítási program része, 2023-ban pedig az új Közös Agrárpolitika részeként a támogatási feltételeket is szeretnék megteremteni. A Magyar Agrár-, és Élettudományi Egyetem rektora online köszöntőjében a mezőgazdasági munka hagyományos jellegének 21. századi átalakulásáról és az automatizált, digitális, precíziós gazdálkodási eszközeiről beszélt, melyek széles körű elterjedése új lehetőséget teremt a nők számára is az agráriumban. Gyuricza Csaba rámutatott: ez azért fontos, mert Magyarországon az utóbbi évtizedekben birtokkoncentráció zajlott le, csökkent a gazdaságok száma, amelyeknek a kétharmadát férfiak irányítják, ráadásul az állandóan foglalkoztatottak között sem éri el a 30 százalékot a nők aránya.

A MATE rektora kifejtette, hogy az élethosszig tartó tanuláshoz hozzáférés és a dinamikusan fejlődő munkaerőpiacon használható készségek megszerzésének lehetősége alapvető feltétel a nők foglalkoztatásának növelésére a mezőgazdasági és élelmiszertermelési ágazatban és a turizmusban is.

Fűrész Tünde, a Kopp Mária Intézet a Népesedésért és a Családokért (KINCS) elnöke hangoztatta: a magyar nőket minden elismerés megilleti, hiszen nemcsak a családban, hanem a munka világában is helyt állnak. Példaként említette, hogy 2010-hez képest a női foglalkoztatás a nagyjából 50 százalékos szintről most már a 70 százalékot közelíti.
Batthyány-Schmidt Margit, a konferenciát szervező Magyar Női Unió Egyesület elnöke elmondta, a szervezet 2013-ban jött létre. Magyarországon nemzetközi mintára 2015-ben honosították meg az ENSZ Vidéki Nők Nemzetközi Napját.

Fotó: Fekete István

Forrás: AM

Cikk megosztása: