Hírek az agrárgazdaságról

Agrárgazdaság

A kormány megbecsüli a gazdák értékteremtését – győrasszonyfai gazdafórum

A földeken, az állatok mellett, vagy az élelmiszeriparban elvégzett mindennapos munka eredménye kiemelkedő: az agrárium teljesítménye kétszeresére, a beruházások hetven, az agrárexport nyolcvan százalékkal nőtt 2010 óta – fogalmazott Feldman Zsolt a győrasszonyfai gazdafórumon.

Közzétéve:

A kormány megbecsüli a gazdák értékteremtését – gyõrasszonyfai gazdafórum
Cikk megosztása:

A Győr-Moson-Sopron megyei településen az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára elmondta, hogy a gazdák által végzett értékteremtést a magyar kormány rendkívüli, eddig soha nem látott mértékű forrással becsüli meg. A 2027-ig tartó uniós költségvetési ciklusban a 80 százalékos nemzeti kiegészítő forrással együtt 4265 milliárd forint áll rendelkezésre vidékfejlesztésre.

Az agráriumban dolgozóknak a különböző környezeti hatások mellett jelenleg az Ukrajnában zajló háború okozta nehézségekkel is szembe kell nézniük. Magyarországon nincs élelmiszer és gabonahiány, ezekből önellátóak vagyunk – fogalmazott az államtitkár. De az európai energia-és gabonapiac felborult, így az ország ellátásbiztonsága érdekében szükség volt a gabona-és olajosnövény-exportot bejelentéskötelessé tenni. Feldman Zsolt arról is beszélt, hogy az unió a háborús helyzetre tekintettel, ideiglenesen, erre az évre könnyített a zöldítési szabályokon, eszerint lehetőség van a kötelezően parlagon hagyott területek – tavaly Magyarországon 75 ezer hektár volt ilyen – haszonnövényekkel való beültetése.

Az államtitkár a gazdafórum hallgatósága előtt szólt a jelenlegi és a közlejövőben elbírálandó pályázatokról is. A mezőgazdasági termelés, és az élelmiszeripar megújulása elengedhetetlen, ezért is írt ki a szaktárca a precíziós gazdálkodásra, a technológiai megújulásra irányuló pályázatokat, amelyek igen sikeresek voltak. A precíziós gazdálkodásra való átállást segítő pályázatra, például 200 milliárd forint értékben érkeztek pályázatok, amelyek 70 százalékát már elbírálták. Az ebből a forrásból vásárolt mintegy 6000 munkagéppel optimalizálni lehet a gázolaj, a növényvédőszer, a műtrágya és a vetőmagfelhasználást.

Április második felére minden, összesen 453 milliárd forint értékű agrár- környezetgazdálkodással és ökológiai gazdálkodással kapcsolatos pályázatról döntés születik, ez 1 millió hektárterületet fed le – mondta el Feldman Zsolt.

AM Sajtóiroda

Fotó: kormany.hu

Cikk megosztása: