Hírek az agrárgazdaságról

Rendezvény

A Magyar Mezőgazdaság – 30 éve hitelesen az agrártársadalomért

A Magyar Mezőgazdaság Kft. a napokban ünnepelte megalakulásának 30. évfordulóját. A Gödöllői Királyi Kastélyban rendezett gálavacsorán köszöntötték a szaktárca, és a szakmai szervezetek képviselőit, legfontosabb partnereket, régi és új kollégákat. Az Agrár24.hu főszerkesztője, Hajtun György számára megtiszteltetés, és öröm volt az igen színvonalas rendezvényen úgy részt venni, hogy bár a Magyar Mezőgazdaság szerkesztőségétől ment 6 éve nyugdíjba, de a kapcsolata ma is élő a szerkesztőséggel. Viniczai Sándor kollégám írását közöljük az ünnepségről.

Közzétéve:

Együtt a nagy csapat - Magyar Mezőgazdaság 30. évfordulója
Cikk megosztása:

Elsuhant 30 év… ki gondolta volna, hogy ilyen gyorsan? Sokat megélt kiadónk történetén, legfontosabb állomásain Sári Enikő, a Magyar Mezőgazdaság Kft. ügyvezetője vezetett végig.

„Szinte még itt van, amikor 1991. december 18-án megalakult a Magyar Mezőgazdaság Kft. 24 alapító tulajdonossal. Kényszervállalkozást indítottunk, nem nagyon tudtuk, hogy mire vállalkozunk, két lappal vágtunk bele az ismeretlenbe, az 1946 óta megjelenő, máig egyetlen agrárgazdasági hetilappal, a Magyar Mezőgazdasággal, és az 1988-ban alapított havilappal, a Kerti Kalendáriummal. Eltelt két év, és hozzánk került a Kertészet és Szőlészet, a Kistemelők Lapja, a Méhészet, a Kertbarát Magazin, és az Erdőgazdaság és Faipar – amikkel hétre emelkedett lapjaink száma”, idézte fel a kezdeteket az ügyvezető.

Sári Enikő méltatta az elmúlt három évtizedet - Magyar Mezőgazdaság 30. évfordulója

Sári Enikő méltatta az elmúlt három évtizedet – Magyar Mezőgazdaság 30. évfordulója

„Mint elhangzott, nemcsak az újságírásban jeleskedtünk, sok kollégánk kipróbálta magát műsorvezetőként, riporterként, szerkesztőként a Falutévében. Práger György vezetett be minket az elektronikus média világába. Idővel jött a legnagyobb mezőgazdasági kiállítás, az OMÉK, melynek kommunikációs partnerei lettünk, majd ezen együttműködés keretein beül a rákövetkező években számos feladatot vállaltunk. Még az ezredforduló előtt útjára indult a Hazám hazája Európa uniós vetélkedő-sorozatunk, melynek zsűri elnökei között köszönthettük Göncz Árpádot, Glatz Ferencet és Bálint Györgyöt is. De élőben kapcsoltuk Brüsszelből Francz Fischlert, az Európai Unió akkori mezőgazdasági biztosát is” – mondta Sári Enikő.

Nagy István agrárminiszter videón keresztül gratulált a jubileumhoz, és kívánt további eredményes évtizedeket

Nagy István agrárminiszter videón keresztül gratulált a jubileumhoz, és kívánt további eredményes évtizedeket

„A szaktudás váljon tőkévé.” – Erdei Ferenc gondolata mentén elindult a Mezőgazda Kiadóval közös Mezőgazdasági Könyvhónap.

Az országos rendezvénysorozatot a Vajdahunyadvárban tartották minden év februárjában, melynek záró eseményén éveken keresztül átadták az „Év Szakújságírója” díjat. Nagy fordulat volt a kiadó életében, amikor1999-ben egy hónap alatt – több mint 50 év után – kiköltöztek a Kossuth térről, majd két évi bérlemény után 2001-ben beköltöztek a saját irodaházukba. Ettől kezdve felgyorsultak az események, 2002-től a Magyar Mezőgazdaság hetilap oldalai színesben jelentek meg, s ugyanebben az évben útjára indult az MMG Online, a kiadó internetes portálja.

Az önálló kiállításszervezői munka 2007-ben kezdődött a Kaposvári Állattenyésztési Napokkal, soha nem ismert rendezvényszervezési kihívások elé állítva magukat. Az elmúlt évtizedekben megőrizték a helyüket a magyarországi szaklapkiadásban, vagyis a Magyar Mezőgazdaság Kft. továbbra is Magyarország legnagyobb szaklapkiadója. Tíz nyomtatott lapot jelentetnek meg, ezek havonta több, mint félmillió olvasóhoz jutnak el. Az elmúlt 30 évben a kiadásukban rendszeresen megjelenő lapok száma 66 millió 640 ezer darab volt!

A honlapokat 2017-ben egy platformra helyezték, modern, felhasználóbarát és tartalomorientált hírportált hoztak létre. Mára havonta 190 ezer egyedi látogatója van a www.magyarmezogazdasag.hu hírportálnak, amire az eltelt évek alatt több mint 20 millió ember kattintott. Egyedi hírlevelük hetente 25 ezer címre érkezik meg. A lapok digitálisan is olvashatóak, sőt, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarával megállapodtak arról, hogy hétről hétre 700 falugazdásznak juttatják el digitálisan a Magyar Mezőgazdaság hetilapot.

„A 30 év alatt elvégzett feladatok közül a legbüszkébbek arra vagyunk, hogy minden kihívást vállaltunk, és a ránk bízott értékeket megőriztük. Életben tartottunk 10 szaklapot, fejlesztettünk 11 online hírcsatornát, szerveztünk több tucat rendezvényt. Jó partnerei voltunk az agráriumban dolgozóknak, és az őket kiszolgálóknak. Minden fáradtság megérte” – zárta beszédét Sári Enikő.

Zászlós Tibor köszöntőjében a szakértelmet, a szolgálatkészséget, a kellő szakmai alázatot emelte ki. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara alelnöke, a Magyar Állattenyésztők Szövetségének elnöke hozzátette: újságírónak lenni több, mert nem elég ismerni a szakmát, emellett hitelesnek is kell lenni. Ez az, ami Magyarország legpatinásabb és legtekintélyesebb lapcsoportjává tette a kiadót.

„A Marton Genetics Cégcsoport két nagyon fontos értékazonosság miatt kötött partnerséget a Magyar Mezőgazdaság kiadóval. Az egyik közös vonásunk, hogy a hagyományokat megtartva, azok erős alapjára építkezve újulunk meg időre-időre, a fejlődéshez szükséges innovatív információkból élünk, azokból dolgozunk. A másik hasonlóság közöttünk a magas színvonalú, minőségi termék előállítása” – hallhattuk Sándorfy Andrást, a Marton Genetics Cégcsoport ügyvezető igazgatóját, aki még több évtizednyi boldog évfordulót kívánt maga, és a cégcsoport nevében.

Nagy István agrárminiszter videóüzenetben köszöntötte a rendezvény résztvevőit. Mint elmondta, a kiadó az elmúlt évtizedek során kulcsfontosságú szolgálatot tett a magyar mezőgazdaság gazdag hagyományainak életben tartásáért, a hazai agrárium közösséggé kovácsolásáért, de legfőképpen a színvonalas szakmai ismeretek széles körű terjesztéséért. Nehéz, de fontos feladat a lényeges információk kiszűrése, és közérthető formában való tálalása. Ebben rejlik a hitelesség és szakmaiság, valamint a publikációs tevékenység felbecsülhetetlen jelentősége. Tudományos igényességgel kell magas szintű szakmai tartalmat egyszerűen, könnyen befogadható formában átadni úgy, hogy közben reflektáljon az időszerűségre is, fogalmazott a miniszter.

Farkas Sándor miniszterhelyettes „Miniszteri elismerõ oklevelet” adott át Sári Enikõnek

Farkas Sándor miniszterhelyettes „Miniszteri elismerõ oklevelet” adott át Sári Enikõnek

Farkas Sándor, az Agrárminisztérium miniszterhelyettese elmondta, a szaklapkiadás, annak sikeres működése nem csupán gazdasági érdek, hanem agrártársadalmi cél is. A lapkiadó sokat tett azért, hogy a mezőgazdaságban dolgozni újra elismert tevékenység legyen, visszajöjjön a szakma társadalmi megbecsültsége. A mezőgazdaság folyamatos változásban van, ezért különösen fontos a hiteles ismeretterjesztés. A Magyar Mezőgazdaság kiadó munkatársai egyedülálló módon, 1991 óta szolgálják a tájékoztatást, és évtizedek óta tesznek azért, hogy a szaktudás közkinccsé váljon. Ezért az Agrárminisztérium a jövőben is kiemelten számít a szakcikkek szerzőire, publicistáira a hazai agrárgazdaság érdekében, mondta végezetül a miniszterhelyettes.

Sári Enikő és Hájos László szeletelték fel az ünnepi tortát - Magyar Mezőgazdaság 30. évfordulója

Sári Enikő és Hájos László szeletelték fel az ünnepi tortát

– VINICZAI –

Fotók: Csatlós Norbert

Forrás: magyarmezogazdasag.hu

Cikk megosztása: