Agrárgazdasági Hírportál

Méhészet

A méhészek jelentik a sikeres mezőgazdaság kulcsát

A méhészet a magyar mezőgazdaság sokszínű és kiemelten fontos ágazata, jelentős mind gazdasági, mind környezeti szempontból, hiszen Európában a növényfajok 84 százaléka és az élelmiszer-termelés 76 százaléka függ a házi- és vadméhek általi beporzástól – mondta az Agrárminisztérium élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára szombaton Szentlőrincen, a Baranyai Mézes-Mázas Napokon.

Közzétéve:

Cikk megosztása:

Erdős Norbert kiemelte, az Agrárminisztérium kiemelt figyelmet fordít a méhészeti ágazat továbbfejlesztésére és támogatására, a kistermelői rendelet módosításai és az új közétkeztetési kormányrendelet jelentősen segítik a baranyai méhészek termékeinek értékesítését is.

Az államtitkár megnyitóbeszédében megemlítette a kistermelői rendelet módosítását is, amelynek egyik legfontosabb eleme, hogy május végétől bővült az értékesítés lehetősége.

A kistermelő az általa megtermelt alapterméket, valamint az alaptermékből általa előállított élelmiszert saját gazdasága mellett az egész ország területén értékesítheti a fogyasztónak, továbbá kiskereskedelmi vagy vendéglátó létesítménynek.

Szintén komoly segítség a méhészeknek az is, hogy megszűnt bizonyos élelmiszerek kiskereskedelmi forgalomba hozatalához szükséges különengedélyezési eljárás. Ma már a FELIR azonosítóval rendelkező élelmiszer-vállalkozó a területileg illetékes jegyzőnél tett bejelentést követően jogszerűen forgalmazhat élelmiszert és végezhet vendéglátó tevékenységet.

Erdős Norbert szót ejtett a szeptember 1-jén hatályba lépett, a közétkeztetésről szóló 676/2020 (XII. 28.) kormányrendeletről, amelynek értelmében

a közétkeztetésben 2022-től legalább 60 százalékban közétkeztetési rövid ellátási láncban beszerzett termékeket kell használni, amely lehetővé teszi, hogy jó minőségű, hazai élelmiszerekből készült, helyi ételek kerüljenek a fogyasztók asztalára. 2023-tól ezt az arányt 80 százalékra kell növelni, amely megfelelő felkészülési időt ad az ellátási láncok és a konyhák átállására.

A közétekéztetési rövid élelmiszer-ellátási lánc fejlesztésével helyzetbe kerülnek majd a hazai kistermelők, őstermelők és élelmiszer előállító kis- és középvállalkozók.

„Ezzel elérhetjük a vidéken élő emberek életszínvonalának növelését, valamint a magyar emberek jó minőségű, megbízható élelmiszerekkel történő ellátását” – tette hozzá.

Az államtitkár emlékeztetett arra is, hogy a hazai méhészek komoly támogatást kapnak, hiszen méhcsaládonként 1000 forintot igényelhetnek méheik egészségügyi kondíciójának megőrzéséhez. A tavalyi évben a koronavírus-járvány gazdasági hatásaink mérséklése érdekében csaknem egymilliárd forint jutott számukra a Nemzeti Élelmiszergazdasági Válságkezelő Program keretében.

Forrás: AM Sajtóiroda

Cikk megosztása: