Hírek az agrárgazdaságról

Rendezvény

A meteorológia a jövőt szolgálja – elismerések átadása

A hiteles, pontos és gyors meteorológiai riasztás életeket ment és milliárdos károkat segíthet elkerülni – jelentette ki Nagy István agrárminiszter a Meteorológiai Világnap alkalmából átadott elismerések kapcsán, szerdán, Budapesten.

Közzétéve:

Cikk megosztása:

A tárcavezető arra hívta fel a figyelmet, hogy az időjárás szinte minden termelő ágazatra hatással van. Érinti a mezőgazdaságot, az energetikát, a közlekedést, a turizmust vagy éppen a vízgazdálkodást. Az egyre precízebb technológiák hatékony alkalmazásához egyre pontosabb adatokra van szükségünk, mert az ezekből nyert elemzések és előrejelzések jelentősége megnőtt a döntések meghozatalában. Komoly szerepet kapnak az öntözés, a vízkészlet-gazdálkodás területén, de a megfelelő növényállomány és agrotechnikai eljárások kiválasztásában, valamint a mezőgazdasági munkák ütemezésében is – tette hozzá.

Nagy István beszélt arról is, hogy mivel az időjárás és az éghajlat nem ismeri a nemzeti határokat, a meteorológia fejlődéséhez globális szintű együttműködés szükséges. Hangsúlyozta, a nemzeti hagyományaink ismerete, számontartása éppúgy erkölcsi kötelessége a tudósnak, mint új eredményeinek, felismeréseinek állandó megmérése a nagyvilág tudományának érvényes mércéjével.

Nemcsak a kutatásokhoz van szükség nemzetközi összefogásra, hanem ahhoz is, hogy a tudományágak ismeretei által nyújtott előnyöket teljes mértékben ki tudjuk használni – fejtette ki a miniszter. A tárcavezető kiemelte, büszkén mondhatjuk, hogy a magyar meteorológia sok évszázados története és az Országos Meteorológiai Szolgálat több mint 150 éves tevékenysége során felhalmozott annyi tapasztalatot és korszerű tudást, amelyből bátran meríthetünk a jövőben is.

Nagy István köszönetét fejezte ki a meteorológiai szakembereknek, akik úgy tekintettek hivatásukra, hogy tevékenységükkel, tudományos eredményeikkel az emberiség javát szolgálják.

Forrás: AM Sajtó

Cikk megosztása: