Hírek az agrárgazdaságról

Élelmiszeripar

A szamóca idei szezonjáról

A hazai szamóca szezonjának beindulása előtt a FruitVeB szerkesztősége Tóth-Babits Dorinát kérdezte a magyar piacon érzékelhető folyamatokról, kilátásokról. Szezonkezdő interjú után 2 héttel a FruitVeB szerkesztősége ismét Tóth-Babits Dorinával beszélgetett a magyar szamócapiacon tapasztalható folyamatokról és az árak alakulásáról.

Közzétéve:

Cikk megosztása:

Április 25-ére a fűtött létesítményekben termelő szamócások lassan végeznek a betakarítással, most kezdtek szedni a múlt hét vége felé a hidegfóliás termesztők. Ez azt jelenti, hogy épp csak megindult a szedés, ez a termék még nem jelent meg a piacon, de május elején már érzékelhető lesz, hogy egyre nagyobb mennyiségben jelenik meg magyar áru a boltokban. A hidegfóliás termesztők az érést tekintve egy héttel előrébb tartanak, mint egy évvel korábban, viszont mivel tavaly nagyon későn kezdték a idényt, az idei szezonkezdet tekinthető normálisnak. A szabadföldi termesztők csúszásban vannak, innen május legvégén várható számottevő termés. Ez azért jó hír, mert a fóliás termés nagyobbrészt le fog tudni vonulni a piacról, és nem fog összecsúszni a szabadföldivel, ami hirtelen túlkínálathoz és áreséshez vezethetne.

Fajtahasználat: nincs jelentős változás

A korábbi évekhez képest a legtöbbet használt fajtákban nincs változás, továbbra is a Clery, Asia, Joly hármas számít a fő fajtáknak. Újdonságnak számít a szaktanácsadók által is ígéretesnek tartott középérésű Lycia, de egyelőre bevezetés alatt áll, így korai megmondani, hogy sikeresen el fog-e terjedni.

Nagybani árak

A magyar szamóca termelői ára április vége felé a nagybani piacon 2000-2400 Ft/kg körül volt. Az import tételek esetében tágabb árintervallumról lehet beszámolni, jellemző a 3,0-4,5 euró/kg közötti ársáv, és főleg görög áru jelenik meg a magyar piacon. A tavalyihoz képest egyelőre a látszik, hogy valamelyest nőtt az importvolumen, ami adódhat abból, hogy a háború miatt a görögök is elveszítették az ukrán és az orosz piacot. Némi veszélyt jelenthet, hogy olasz kollégák véleménye szerint a görög termelők elég elkeseredettek, akár ár alatt is eladhatják a termést, csak hogy értékesíteni tudják, mert a szezon ilyen korai pontján még nagy az árolló – ha a szezon későbbi időpontjában közelebb kerülnek egymáshoz az árak, már nem biztos, hogy a kereskedők a külföldi árut fogják választani. Ennek oka, hogy a helyben termelt magyar áru mindig jobb minőséget feltételez az importnál, mert a gyümölcsöt teljes biológiai érettségben lehet leszedni, nem kell napokig  szállítani.

Termőterület

A hazai szamóca piacán rengeteg a kistermelő, ezért termőfelületet nehéz becsülni. (Már 2-3 hektár szamóca termelése is akkora munkaerőigénnyel jár, hogy a mai viszonyok között szinte megoldhatatlan ennyi embert találni, ezért Magyarországra jellemzőek az 1 hektár alatti kistermelők). Sajnos látszik, hogy ültetvénytelepítésre nagyon kevés régi termelő adott be pályázatot. Ennek oka lehet, hogy a viszonylag kis területek miatt nehéz volt pályázatírót találni. A szamóca következő évi termőterületét erősen meghatározza az előző évi piaci ár. A 2017-2018-as években területcsökkenést figyelhettünk meg, de 2019-től már jó áron volt értékesíthető a termék, ezért ismét bővülést tapasztalhattunk.

A termelőknek és a piacnak mindig jót tesz, ha a tavasz szép lassan melegedik fel, mert ilyenkor nem csúsznak egybe a fűtött, a fóliás és a szabadföldi tételek. Ez egyrészt megfelelő és kiegyenlített árszínvonalat eredményez mindhárom termék piacán, majd a következő évi termőterület is bővül, vagy legalábbis szinten marad. Hirtelen felmelegedő áprilisi vagy májusi időszak esetén azonban nehezebben értékesíthető a szamóca, megtelik a piac. Szerencsére ez az utóbbi 2-3 évben elkerült minket, és már látszik, hogy minden bizonnyal idén is szépen elhúzódó szezon várható.

Átlagnak megfelelő, közepes termésmennyiség várható

A tavalyinál várhatóan nem kisebb termőterületen szépen fejlődnek a növények, az átlagosnál valamivel kevesebb virággal – ez főleg az őszi időjárási körülmények következménye (kevéssé volt hosszú és meleg ősz, kevesebb napsütéssel). Valószínű, hogy az országos összterméssel nem lesz gond, hiány nem lesz, és várhatóan a kereslet is megfelelően alakul, ami pedig az árakra lehet jó hatással, bár itt meg kell jegyezni, hogy április végén még nagyon a szezon elején vagyunk. A termelők jelenlegi meglátásai szerint még pang a piac, kevés az érdeklődő kereskedő, és egyelőre el se nagyon hiszik a vásárlók, hogy magyar áru van a polcokon, mert a sokéves tapasztalat szerint május elején kezdődik igazán a szamócaszezon.

A szezonkezdő interjú idején még hűvös volt a tavasz, de május második hetében már látszik, hogy az elmúlt hét 25°C feletti csúcshőmérsékletű napjai közelebb hozták a szabadföldi szamóca szedésének kezdetét. Ez azt jelenti, hogy várhatóan már május 20-22. körül jelentős mennyiségben találkozhatunk szabadföldi terméssel a piacokon. A fóliás termesztők már a korai fajták vége felé járnak, a legnépszerűbb Clery lecsengő fázisban van, míg a Joly és az Asia idénye a közepe táján tart. A fóliás állomány betakarításának utolsó szakasza ezért várhatóan valamennyire mégis össze fog csúszni a szabadföldi áru megjelenésével, várhatóan 7-10 napos közös időszak várható. A szabadföldi szamócát jó egy hét múlva Szeged környékén kezdik szedni először, majd Lajosmizse körzete, aztán a Nyírség és Somogy következik.

Óráról-órára hullámzó árak

A nagybani piacokon gyorsan változó árakkal találkozhatnak a termelők, a hazai termesztésű szamóca termelői ára mindig attól függ, hogy mennyi áru van az adott piacon. Egyik szélsőértékként az 1600 Ft/kg (8000 Ft/5 kg-os kiszerelés) környéki ár említhető a „nagy” (kb. 2,5 cm feletti) szamóca esetében, és 1200 Ft/kg körül a „kis” szamócánál, de az adott piacon levő áru bőségétől függően előfordul, hogy rövid ideig 1000 Ft/kg alatti árba is beleszaladhat a termelő. Mivel szombat esténként nincs nagybani piac, ez különösen a vasárnapi és hétfői árut érintheti, amikor két napi szedés kerül a piacra. Ezt a volatilitást csak azok a termelők tudják elkerülni, akik a nagy kiskereskedelmi láncokkal kötöttek hosszú távú szerződéseket (ezt általában külön kötik a fóliás és a szabadföldi termésre).

Ezzel szemben május közepén a magyar termésű szamóca fogyasztói ára a 2000-2500 Ft/kg közötti sávban mozog, függetlenül attól, hogy milyen áron szerezte be a viszonteladó.

Kevesebb szamóca a piacon, de a tavalyi áron

A tavalyinál érezhetően kevesebb hazai szamóca van a piacon, ami egyrészt annak köszönhető, hogy a virágzáskor kedvezőtlenek voltak a körülmények, másrészt a februári szélviharok sok fóliát megrongáltak. Lajosmizse térségéből lokális pontzivatarok okozta jégkárokról is beszámoltak a termelők, de az egész termőkörzetet károsító időjárási esemény nem történt. Bár kevesebb a szamóca, az árak a tavalyihoz képest érdemben nem változtak annak ellenére sem, hogy az inputananyagok jelentősen megdrágultak az idén. A változatlan áron értékesített kisebb árualap és a megugró termelési költségek miatt a termelők kilátásai a tavalyinál mindenképpen borúsabbak.

Érezhetően egyre kevesebb az import áru a piacokon

A szezon előre haladtával az import mennyisége folyamatosan csökken, és lassan az ára is egy magasságba kerül a magyar tételekkel (jellemzően 1200 Ft/kg körüli készletekkel lehet találkozni). Spanyolországban és Görögországban hamarosan túl meleg lesz, így a belföldi piacon az innen származó termés már nem fog megjelenni nagy tételben. A lengyel szamóca várhatóan június elején-közepén érkezik, addig túlnyomórészt a magyar áru dominál majd a piacokon.

Forrás FruitVeb

Cikk megosztása: