Hírek az agrárgazdaságról

Rendezvény

A vadászattal együtt jár a természet és a magyar föld szeretete

A halászati, vadászati hagyományaink nemcsak a természet ismeretét, hanem nemzetünk több mint ezeréves tapasztalatát is hordozzák – jelentette ki Nagy István agrárminiszter a 28. Fegyver, horgászat, vadászat nemzetközi kiállítás megnyitóján.

Közzétéve:

28. Fegyver, horgászat, vadászat nemzetközi kiállítás megnyitója
Cikk megosztása:

A vadászok a rájuk bízott értékekkel felelősen gazdálkodva, korszerű, hosszú távon is fenntartható vadgazdálkodást végeznek, jelentette ki a tárcavezető.

A vadászható fajok állományának kezelése hazánkban mintegy 30 milliárd forintot jelent évente. Nagy István hangsúlyozta, hogy a kormány 2013-ban azzal a céllal alakította meg az Országos Vadgazdálkodási Tanácsot, hogy megteremtse a vadgazdálkodás széles körű társadalmi és tudományos, szakmai megalapozását, valamint az állami tulajdonú vad védelméhez fűződő érdekek közti összhangot. A miniszter kiemelte, hogy idén márciusban tarthatják alakuló üléseiket a Területi Vadgazdálkodási Tanácsok is, melyek fontos szerepet játszanak a megyei szakmapolitikai célok megfogalmazásában, és a szakmai, illetve érdekképviseleti szervezetek vadászati ágazatot érintő, egységes megyénkénti álláspontjának kialakításában.

28. Fegyver, horgászat, vadászat nemzetközi kiállítás megnyitója 2022

28. Fegyver, horgászat, vadászat nemzetközi kiállítás megnyitója

A korábbi években a vadkárbecslésre nem volt hazánkban egységes eljárásrend, ennek orvoslása érdekében jött létre a Vadkárfelvételi és Értékelési Útmutató és az Egységes Mezőgazdasági Vadkárfelmérési Útmutató. Emellett csak tavaly jelent meg a magyar agár vadászati alkalmassági vizsgaszabályzat is, így már büszkén mondhatjuk, hogy az agarászat mint hagyományőrző, tradicionális vadászati mód ismét lehetővé vált. A szürke fogoly megmentése érdekében az Agrárminisztérium a vadászatra jogosultak bevonásával az egyedszám gyarapítása érdekében stratégiát készít, tette hozzá a miniszter.

28. Fegyver, horgászat, vadászat nemzetközi kiállítás megnyitója

 

A miniszter nemzeti kötelességnek nevezte a természetes vizeink megóvását és a hosszú múltra visszatekintő magyar horgászkultúra tradícióinak megőrzését. A magyar kormány ezért stratégiai szövetségeseként tekint a hazai horgászok immáron csaknem 800 ezer főt számláló közösségére. Nagy István kiemelte, az elmúlt három évben több mint 150 horgászszervezet részesült összesen csaknem 450 millió Ft értékű haltelepítési támogatásban. 2020-ban pedig megvalósulhatott a magyar halgazdálkodás történetének legnagyobb haltelepítési akciója is. Emellett a halállomány nagyságának és sokszínűségének megőrzése érdekében kiemelt figyelmet fordítunk a vízminőség megőrzésére is. Ehhez az elmúlt években, 137 támogatott horgászszervezet munkája révén, összesen 165 millió forint értékű, a vízminőség javítását szolgáló eszközpark jöhetett létre – sorolta a miniszter. A tárcavezető jelezte, 2018. január 1-jétől az étkezési hal áfája 27-ről 5 százalékra mérséklődött, a „Minőségi Magyar Hal” tanúsító védjegy pedig valódi garanciát jelent a vásárlók számára a haltermékek kiváló minőségét illetően.

A miniszter elmondta, hogy a horgászok természeti értékeinkhez hű tevékenységükkel hozzájárulnak az őshonos halállomány és az élőhelyek védelméhez, illetve a vízparti szolgáltatások fejlesztéséhez. Ennek köszönhetően egyre népszerűbb a horgászturizmus is, amely összességében 100 milliárdos nagyságrenddel járul hozzá a gazdasághoz. Nagy István kitért a tavalyi évben nagy sikerrel lezajlott „Egy a Természettel” Vadászati és Természeti Világkiállításra, és köszönetét fejezte ki a rendezvény lebonyolításában közreműködő háttérintézményeknek, köztük kiemelve a nemzeti park igazgatóságokat és az állami erdőgazdaságokat.

Forrás: AM Sajtó

Cikk megosztása: