Hírek az agrárgazdaságról

Rendezvény

Átadták a Magyarok Kenyere program adományait

A „Magyarok Kenyere – 15 millió búzaszem” program adományozó ünnepségét Martonvásáron, az Agrártudományi Kutatóközpontban rendezték meg 2021. november 4-én. Idén – több mint 8000 határon inneni és túli magyar gazda jóvoltából – mintegy 1100 tonna terményadomány gyűlt össze, ami százezer rászorulóhoz jut el.

Közzétéve:

Magyarok Kenyere - 2021
Cikk megosztása:

Az ünnepségen Herczegh Anita, Dr. Áder János, Magyarország köztársasági elnökének felesége ismét fővédnökként üdvözölte a résztvevőket, és örömmel egészítette ki a szervezők lisztadományát a Dévai Szent Ferenc Alapítvány otthonaiban nevelkedő gyermekeknek szánt ajándékcsomaggal. Az esemény anyaországi és külhoni vendégeit szintén régi ismerősként köszöntötte Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár, méltatva a program fejlődését, amely alig egy évtized alatt – országhatárokon, és kontinenseken átívelve – a világ magyarságának közös ünnepévé vált.

Magyarok Kenyere - 2021

A szervezők képviseletében Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) elnöke kiemelte, hogy a Kárpát-medence teljes gazdatársadalmát megmozgató, Magyar Örökség-díjas program 2021-ben is sikerrel zárult, hiszen

a búzaadományok mennyisége meghaladta az 1000 tonnát.

Jakab István, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének (MAGOSZ) elnöke

a határon túli adományozás jelentőségét emelte ki beszédében, megköszönve a közel 5000 határon túli magyar gazdának az adományát.

A diaszpóra magyar közösségei szintén, egyre intenzívebben kapcsolódnak be a programba, ami aláhúzza annak fő üzenetét: „Egy kenyéren vagyunk…”

Böjte Csaba testvér a rendezvényen mondott köszönetet az adományokért, amelyből

több tíz tonnányi liszt, és egyéb termény segíti az általa működtetett gyermekotthonok lakóinak ellátását.

Böjte Csaba testvér árvái mellett sok száz határon inneni és túli szociális intézménynek jut adomány idén is a Magyarok Kenyere programban, az adományozottak között van például a Magyar Református Szeretetszolgálat, a Szent Erzsébet Társulás, a nagydobronyi gyermekotthon, és az erdélyi Csibész Ifjúsági Alapítvány.

A Magyarok Kenyere program az elmúlt több mint egy évtized alatt folyamatosan fejlődött, és a jövőben is bővül. Egyebek közt már pénzadományok, illetve a személyi jövedelemadó egy százalékának felajánlásával is lehet segíteni a célkitűzések elérését. Továbbá vetőmag- illetve egyéb terményadományok, valamint a szervezőknél felhalmozott tudásbázis révén komplexebb támogatást is nyújt a rászorulók számára.

Forrás: NAK Sajtó

Cikk megosztása: