Hírek az agrárgazdaságról

Fejlesztés

Átadták az új radarállomást a Hármas-hegyen

Európa egyik legmodernebb radarhálózata jött létre a Hármas-hegyen megvalósult fejlesztésnek köszönhetően – jelentette ki Nagy István a beruházás átadásán Hosszúhetényben.

Közzétéve:

Cikk megosztása:

A miniszter arra hívta fel a figyelmet, hogy

az agráriumnak is szembe kell néznie az éghajlatváltozással összefüggő kihívásokkal, a káreseményeket okozó időjárási helyzetekre pedig minél hatékonyabban és minél gyorsabban kell reagálnunk. Ezért döntöttünk úgy, hogy szükség van egy országos talajgenerátoros jégeső-elhárítási rendszer kiépítésére.

A teljes országos lefedettségének köszönhetően

nemcsak a gazdákat védi a fizikai-anyagi károktól, hanem a lakóépületeket, ingatlanokat, gépjárművek, házi kiskerteket is.

A rendszer meteorológiai kiszolgálása kezdetektől az Országos Meteorológiai Szolgálatnál már meglévő szellemi és informatikai-méréstechnikai háttérre épül – tette hozzá Nagy István.

A jégkár-enyhítési meteorológiai feladatok ellátásának elengedhetetlen eszközei az időjárási radarok.

A veszélyjelzés és a tavi viharjelzés kiszolgálására az OMSZ megfelelő radarhálózattal rendelkezett, ugyanakkor az országos léptékű jégkárenyhítő rendszert tekintve a hálózat nem szolgáltatott egyenrangú adatokat. Ezért vált szükségessé egy dél-magyarországi időjárási radar beszerzése – emelte ki a tárcavezető.

Nagy István hangsúlyozta: a beruházás megvalósításához három párhuzamos feladat elvégzésére volt szükség. Egyrészt a torony felújításával kapcsolatos szervezési, tervezői, mérnöki munkálatok végrehajtására, másrészt a torony felújításának kivitelezésére, harmadrészt az új radar beszerzésére. A beruházásnak köszönhetően lehetővé vált a jégkárenyhítő rendszerrel összefüggő feladatok ellátása és a jégesőt okozó zivatarok követése, valamint a beavatkozás optimális időben történő leállítása is. A miniszter szerint jó látni azt az állomásról állomásra megvalósuló fejlesztési folyamatot, amit az OMSZ valósított meg az elmúlt időszakban.

Forrás: AM Sajtó

Cikk megosztása: