Hírek az agrárgazdaságról

Borászat

Átütő szakmai sikert hozott az idei „Natúr Sümeg”

A „Natúr Sümeg” borászati rendezvényt 2021-ben Egly Márk és helyi borászok kis közössége hozta létre azzal a céllal, hogy a „Natúr Sümeg” évről-évre a Kárpát-medencei natúrborászok találkozó helyévé váljon. Az idén második alkalommal – a tavalyihoz hasonló jelentős nemzetközi érdeklődés és részvétel mellett – megrendezett eseményen a történelmi Magyarország legjobb natúr borászai, a legelismertebb biodinamikus szőlőművelési szakértői találkoztak és osztották meg tapasztalataikat egymással és az érdeklődőkkel.

Közzétéve:

Cikk megosztása:

A szakmai nap mesterkurzusait Tamasek Zoltán (Kürt-Szlovákia) és Bakó Ambrus, a nyílt nap mesterkurzusait Légli Attila, Dr. Capári Balázs, Bencze István, Egly Márk és Dóber László tartották.

A Sümegi Püspöki Palota adott exkluzív helyszínt a borkostólónak, amelyen a hazai natúrborászatok mellett a Kárpát-medence – a Felvidéktől a Partiumon át a Szerémségig – harminchárom natúr borászata mutatta be borait a tekintélyes számú érdeklődőnek.

A „Natúr Sümeg” idei díszvendége a többezer éves borászati hagyományokkal rendelkező grúz borászat egyik legismertebb képviselője Giorgi Aladashvili volt, aki a „kisi” nevű nagy testű, intenzíven mély borostyánszínű, kén- és adalékmentes, rendkívül stabil és tiszta natúrbor készítésén keresztül mutatta be a „kvevri”-ben – földbe ásott amfora alakú agyagedényekben – történő borkészítés hagyományait.

Egly Márk, a „Natúr Sümeg” alapítója elmondta, amikor két-három éve megfogant bennünk a „Natúr Sümeg” gondolata, legmerészebb vágyaink arról szóltak, hogy ilyen sikeres legyen, mint amilyen az idei rendezvény volt. Sümeg Európa második legkisebb önálló borászati apellációjaként a saját útját járja a magyar és a nemzetközi borok világában.

Ez az út merész, nyitott, kísérletező és őszinte. Merészségét a natúr borok készítésének szándéka, nyitottságát a természetes módszerek iránti elkötelezettség adja. Bátran kísérletezünk, hogy jobbnál, jobb minőséget érjünk el és őszintén örülünk a magunk és egymás sikereinek.

Köszönöm a rendezvény létrejöttében közreműködők munkáját és köszönöm a szakmai résztvevők elkötelezettségét. Hiszem, hogy a rendkívül nagy hazai és nemzetközi érdeklődés a legjobb bizonyítéka annak, hogy egy hosszú úton a legjobb irányba haladunk.

Kapcsolat:
Telefon: +36-20/417-6346
E-mail: natursumeg@gmail.com
Instagram:  https://www.instagram.com/natur_sumeg/
Facebook: https://www.facebook.com/natursumeg

Forrás: Natúr Sümeg

Cikk megosztása: