Hírek az agrárgazdaságról

Támogatáspolitika

Az adatalapú, precíziós gazdálkodás ma már alapkövetelmény

Versenyképes, hatékony és fenntartható gazdálkodás ma már nem képzelhető el a digitalizáció és a precíziós gazdálkodás alkalmazása nélkül. A gazdák digitális átállásának elősegítése érdekében hirdette meg az agrártárca tavaly a precíziós átállást támogató felhívását, amelyre 212 milliárd forintnyi támogatási igény érkezett a gazdálkodóktól – mondta Feldman Zsolt az Agrárakadémia Fórumon.

Közzétéve:

precíziós gazdálkodás
Cikk megosztása:

A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemen megtartott konferencián az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára elengedhetetlennek nevezte, hogy a kisebb és közepes gazdálkodók is fejlesszék technológiájukat.

Az információk gyűjtése, feldolgozása, a technológiai műveletek automatizálása és robotizálása a környezeti erőforrások hatékony felhasználása mellett hozzájárul a mezőgazdasági termelés jövedelmezőségének növeléséhez, a termelés biztonságosabbá tételéhez.

Az energiaárak folyamatos emelkedése – a gazdálkodáshoz szükséges inputanyagok árának növekedésével jár, ez is arra ösztönöz minél több gazdálkodót, hogy alkalmazza a költségeket csökkentő technológiai újdonságokat – mondta Feldman Zsolt.

Az államtitkár örvendetes fejlődést tapasztal azon technológiák elterjedésében, amelyek a precíziós gazdálkodás hátterét adják. Ezek nagy választéka elérhető már szélesebb körben is. Az agrárpolitika célja, hogy megteremtse azt a környezetet, amelyben a precíziós gazdálkodás során keletkezett adatokat mind a gazdák, mind pedig az állam a lehető leghatékonyabb módon képes hasznosítani.

A gazdák digitális átállásának elősegítése érdekében hirdette meg az agrártárca tavaly a precíziós gazdálkodást támogató felhívást, 100 milliárd forint keretösszegben, amelynek kiemelt célja volt, hogy a korszerű gépek, eszközök és szolgáltatások révén a mezőgazdasági vállalatok és gazdaságok hatékonyabban, jövedelmezőbben termelhetnek a környezet megóvását mellett.

Feldman Zsolt ismertette: a felhívásra összesen 212 milliárd forint támogatási igény érkezett, 2905 pályázatból már 1131 termelő megkapta – 96 milliárd forint értékben – a támogatói döntést. A magyar gazdák nyitottak a precíziós technológiák iránt, 8 052 db gép beszerzésére nyújtottak be igényt, közülük 3 360 db gép beszerzését támogatja a szaktárca – mondta az államtitkár.

Forrás: AM Sajtóiroda

Cikk megosztása: