Hírek az agrárgazdaságról

Élelmiszeripar

Az élelmiszeripar megújítása a versenyképesség alapja

Az Agrárminisztérium célja a teljes magyar élelmiszeripart modernizációja – jelentette ki Nagy István tárcavezető, Csornán.

Közzétéve:

élelmiszeripar megújítása a versenyképesség alapja
Cikk megosztása:

A miniszter a Goodmills Magyarország Malomipari Kft. számára átadott támogatói okirat kapcsán arról beszélt, hogy az agrárgazdaságban és az élelmiszeriparban példaértékű eredményeket ért el hazánk az utóbbi években, a magyar mezőgazdaság teljesítménye pedig rekordokat döntött. Jöhettek új társadalmi elvárások, szigorú állatjóléti előírások, természeti krízisek, állategészségügyi járványok és az egész világot megrengető koronavírus pandémia, mindezek ellenére a magyar mezőgazdaság bebizonyította, hogy stabil és válságálló.

Nagy István, Csorna, Good Mills malom, ÉLIP, liszt, búza

Nagy István azt is hangsúlyozta, hogy tavaly a Megújuló vidék megújuló agrárium program részeként az élelmiszeripari üzemek kisebb léptékű fejlesztéseire 50 milliárd forint értékben, az élelmiszeripari üzemek komplex fejlesztéseire pedig 200 milliárd forint keretösszeggel írtak ki pályázatokat. Az utóbbi felhívás esetében az élelmiszeripari tevékenységhez kapcsolódóan új épületek, építmények kialakítására, bővítésére, felújítására, valamint technológiai rendszerek kialakítására is lehetőség nyílt. Ráadásul, immár a mezőgazdasági termelőnek nem minősülő közép és nagy vállalkozások számára is nyitva álltak a források.

Az élelmiszeripari üzemek komplex fejlesztése című felhívás kapcsán eddig 64 kérelem részesült több mint 46,2 milliárd forint támogatásban. Győr-Moson-Sopron megyében összesen 17 pályázatot adtak be 15,6 milliárd forint értékben, amiből eddig 2 pályázat részesült pozitív elbírálásban, 2,58 milliárd forint támogatási összegben.

A miniszter kiemelte, hogy a kormány határozottan kiáll a vidék gazdaságát erősítő fejlesztések, az élelmiszeripari és mezőgazdasági beruházások, az életminőséget folyamatosan javító és a szolgáltatások körét egyre bővítő építkezések támogatása mellett.

Csorna, Good Mills malom, ÉLIP, liszt, búza

Forrás: AM Sajtó

Cikk megosztása: