Hírek az agrárgazdaságról

Élelmiszeripar

Az életben maradás a tét: a kereskedők támogatását kérik a magyar tojástermelők

A magyar tojástermelő és tojáscsomagoló vállalkozások kérik a hazai piacon érdekelt forgalmazókat és kereskedőket, hogy vállaljanak szerepet a magyar tojástermelés fenntartásában. Az állattartóknak az M-es méretű dobozolt étkezési tojásokért ma legalább 40 forint körüli darabonkénti árat kellene kapniuk ahhoz, hogy a jelentősen megnövekedett költségeik megtérüljenek, és a termelési tevékenységeik ne legyenek veszteségesek.

Közzétéve:

a kereskedők támogatását kérik a magyar tojástermelők
Cikk megosztása:

Komoly gondot okoz a hazai tojástermelő és tojáscsomagoló vállalkozásoknak, hogy csaknem egy éve önköltség alatti árakon kényszerülnek eladni a megtermelt étkezési tojásokat az Európai Unióban kialakult túlkínálat miatt – hangsúlyozza a Magyar Tojóhibrid-tenyésztők és Tojástermelők Szövetsége. Az utóbbi időszakban megugró takarmány-, energia-, gáz- és munkaerőköltségek tovább élezték a helyzetet, így ma a hazai tojáspiaci szereplők nagy részének darabonként 3-5 forintos veszteséget kell elkönyvelnie.

Ágazati számítások szerint a vállalkozásoknak most a legolcsóbb technológiával előállított M-es méretű, tízes dobozolású étkezési tojásokért is legalább 40 forint körüli darabonkénti árat kellene kapniuk ahhoz, hogy a költségeik megtérüljenek, és a termelésükkel némi nyereségre tehessenek szert. Ezért az állattartók kérik a forgalmazókat és a kereskedőket, hogy áraikkal ismerjék el a jelentős költségnövekedéseiket és járuljanak hozzá a magyar tojásszektor életben tartásához.

A Magyar Tojóhibrid-tenyésztők és Tojástermelők Szövetsége felhívja a figyelmet arra, hogy a hazai termelők jó minőségű, élelmiszerbiztonsági szempontból megbízható és ellenőrzött tojásokkal látják el a fogyasztókat. A legfrissebb tojások tőlük érkeznek a boltok polcaira, és a rövid ellátási lánc miatt a biztonságos tojáskínálat a Magyarországon megtermelt termékekkel garantálható a legkisebb ökológiai lábnyom mellett.

Ha a forgalmazók és kereskedők átlagos árrést alkalmaznak, érdemben nem változtatna a fogyasztói árakon, ha a hazai gazdálkodók az étkezési tojásokért önköltséget elismerő árakat kapnának. Ezért a szövetség kéri a forgalmazásban és a kereskedelemben érdekelt vállalkozásokat, hogy támogassák a magyar tojásszektor azzal, hogy az átvételi áraikkal megfizetik a hazai tojástermelők munkáját.

Forrás: MTTSZ

Cikk megosztása: