Hírek az agrárgazdaságról

Borászat

Az „Év Bortermelője Magyarországon 2021″ választás díjazottja

A FELIX Kitchen & Bar-ban a Magyar Bor Akadémia által gondozott „Év Bortermelője Magyarországon 2021″ cím, a magyar borászok által elnyerhető legrangosabb hazai kitüntetés nyertesét.

Közzétéve:

Nyakas Pince az Év Borásza 2021
Cikk megosztása:

A díj a nyertes bortermelő több éven át tartó, kiemelkedő teljesítményéért, borainak állandó, kiváló minőségéért, azok hazai és külföldi sikereiért, a borszakmáért tett erőfeszítéseiért adományozható.

A 2021. Év Bortermelője díj nyertese: Nyúlné dr. Pühra Beáta lett, az Etyek-Budai borvidékről.

A Nyakas Pincészet főborásza évek óta szerepel a jelöltek között, akinek már a családja is kötődött a borkészítéshez. Már gyerekként elvarázsolta a pincészet laborja, felnőttként nem is volt kérdés, hogy a borkészítéssel szeretne majd foglalkozni. A Kertészeti Egyetem elvégzése után megszerezte a doktori fokozatot, majd pálinkamester szakmérnök lett, emellett egyetemi docens címet is kapott.

Pince az Év Borásza 2021

Bea 2000-ben került a Nyakas Pincészethez, ahol a borászat irányítása mellett feladata a minőség-ellenőrzés és a palackozó üzemeltetése. Azt mondja, hogy a pincészetnél emberileg és szakmailag is kiteljesedhet, ötletei megvalósításában támogatják. Jelenleg 188 hektáron gazdálkodó pincészet évente több, mint 1 millió palack bort készít, amelyet a hazai piac mellett külföldre is exportálnak.

A borász munkáját dicsérik a hazai és külföldi versenyeken elért eredmények, 20 év alatt több mint 100 érmet szereztek, melyek között számos világszínvonalú díj is található. Bea személyes kedvence a Rajnai rizling fajta, amit a borok királynőjének tart, és amelynek elkészítése igazi kihívást jelent a borász számára.

Bea legszívesebben külföldi borvidékekre utazik, hogy a borkészítési technológiák mellett a szőlőfajtákat tanulmányozza, és hogy jobban megismerje a hagyományokat és tradíciókat, de úgy véli, hogy hazánkban is rengeteg felfedezetlen kincs rejtőzik még. Elvarázsolják az osztrák és új-zélandi Sauvignon blanc borok, és a francia pezsgők, régi vágya, hogy ő is készíthessen egyszer pezsgőt. Bea boldogságának titka a hobbija, vagyis a munkája, a három fiúgyermeke, és a pozitív életszemlélete.

A Nyakas Pincészet rövid története

„Birtokunk az Etyek-Budai borvidéken, a Nyakas-hegy lábánál meghúzódó kicsiny településen található, melyet nemes egyszerűséggel “Tök”-nek hívnak. Elsősorban illat és zamatanyagokban gazdag, üde, reduktív fehérborok készítésével foglalkozunk. Jelenleg 157 hektár saját és még 33 hektár integrált területen gazdálkodunk. A telepített fajták között megtalálható az Irsai Olivér, Chardonnay, Rizlingszilváni, Sauvignon blanc, Rajnai rizling, Szürkebarát, Kadarka, Pinot noir, Merlot és Kékfrankos. Boraink főleg palackban, redukált környezetben érik el érzékszervi sajátságaik, bukéjuk maximumát” mutatta be Bea a pincészetet.

Nyakas Pince üzem

Nyakas Pince üzem

1991 óta szőlőtermesztéssel, 1997 óta, pedig borkészítéssel is foglalkoznak. Első sikereiket igen rövid idő alatt elérték, 2002-ben Az Év Bortermelője elismeréssel jutalmazták Malya Ernő volt főborászukat. Utódja, Nyúlné Dr. Pühra Beáta, a pince főborásza 2019-ben és 2020-ban a legjobb 5 jelölt között szerepelt, 2021-ben, pedig elnyerte Az Év Bortermelője címet. A Nyakas Pincészet 2012, 2017 és 2018-ban Magyar Brands díjat nyert, illetve boraik rendszeresen kapnak elismeréseket, díjakat különböző versenyeken.

Borászatuk fejlődése a kezdetek óta töretlen. A borok készítése során a legkorszerűbb technológiákat alkalmazzák, melynek köszönhetően kimagasló minőségű borokat állítanak elő. 2011-ben a már meglévő pincéjük mellett átadták a mintaboltjukat, a látványpincét, valamint a vörösborszőlők és a kiemelt fehér tételek feldolgozását lehetővé tévő „kis” feldolgozót is.

Számukra nagyon fontos a környezettudatos termelés, ezért 2004 óta 90 hektárnyi területen az agrár-környezetgazdálkodási integrált szőlőművelési program által előírtak alapján gazdálkodnak, illetve 2020-tól 11,5 hektár szőlőterülettel részt vesznek a Biokontroll Hungária által tanúsított biogazdálkodásban.

Fotók: Nyakas Pincészet

H. Gy.

Cikk megosztása: