Hírek az agrárgazdaságról

Bor Történetek

Borkocsonya: ,,kis kocka és nem bírsz lábra állni!” – Bor történetek cikksorozat

Borkocsonya legendák a hétköznapokból, bor-zselé képződés természetes módon, vagy készítés mesterségesen.

Közzétéve:

borkocsonya története eredete készítése
Cikk megosztása:

Borkocsonya tapasztalatok, történetek

A kóstolók így emlegetik első találkozásukat a borkocsonya kockával:

,,Nem volt olyan erős mint egy pálinka, és ,,észnél maradtam” de nem tudtam lábra állni, miután felértem a pincéből!”

Nézzünk egy másik legendát:

,,400 éves bort találtak a kőművesek, miközben lebontottak egy régi épületet, befalazva egy üveg palack került elő amelyben kocsonyás anyag volt. A kőművesek megkóstolták, nagyon finom megkocsonyásodott bor volt benne, amit felkockáztak és elfogyasztottak. A palackon latin szöveg volt. A kőművesek rettentően berúgtak.”

Természetes módon létrejött borkocsonya – igaz vagy csak ámítás? 

A kémia azt igazolja, hogy a legendákban szereplő kocsonyásodott bor, amely harapható, ízletes, nagyon magas alkoholtartalommal bír, minden feltételt teljesítve természetes módon nem jöhet létre.

Készítenek aszú borokat, mézédes késői szüretelésűeket és jégborokat, speciális eljárással a legkoncentráltabb, sűrű nektárszerű bor esszenciákat alkoholtartalommal, amelyek folyékonyak.

  1. A borok semmilyen olyan anyagot nem tartalmaznak, ami bármi körülmények között kocsonyásodni (gélesedni) képes. Ilyen lenne például a pektin (gyümölcskocsonya) tartalom, ami a szőlőben nincs! Csak a magas pektintartalmú gyümölcsök (mint például a birsalma) főzésével lehet ilyen kocsonyát kapni.
  2. A borból leggyorsabban az alkohol távozik, mivel lényegesen gyorsabban elpárolog, mint a víz. A természetes aszúszemek-képződése, vagy a mesterséges eljárások mellett sem tartalmaz a nektárszerű bor kocsonyásító anyagot.
  3. „Természetes úton” kocsonyásodott bor nagy ritkán előkerül, de élvezeti értéke nincs, mivel a hibás tárolás során elszaporodott, az alkoholt és a savakat fogyasztó elhalt ecet-baktériumok milliárdjainak tömegéből áll, ami „kocsonyássá” teszi. Azonban íze ilyen esetben már élvezhetetlen.
  4. A magasabb alkoholtartalom megakadályozza a „kocsonyásodást”, mivel a bor alkotórészeinek az alkohol oldószere. Az „oldhatatlan” részek a seprőképződés után eltávolításra kerülnek.
  5. A bornak van egy természetes élettartama: fejlődik, kiteljesedik, majd elöregszik és tönkremegy. A testesebb borok is öregkorukban hígulnak és ízük rosszabb lesz a lassú kémiai változástól, a nagyon öreg bor értéke már a régiségében és ritkaságában van.

Hogyan készíthető mégis borkocsonya?

Alkoholos borkocsonya mesterségesen zselésítő anyag bevonásával (például agar-agar, zselatin) és a bor forralás nélküli főzési eljárásával készíthető!

A borlekvárt, bordzsemet hasonlóképpen, de nagyon hosszú főzési idővel (az alkohol jelentős mértékű elpárolgása mellett), fűszerezéssel, pektin (zselésítő anyag) hozzáadásával készítik, amelyet megvásárolhatunk.

Így terjengenek manapság a „bevált” borkocsonya receptek, melyek fő összetevője a bor és a lapzselatin.

Agrár24.hu exkluzív – „Bor történetek” cikksorozat

Cikk megosztása: