Hírek az agrárgazdaságról

Borászat

Bővített szüreti ellenőrzés a szőlőkben és a nagy pincészeteknél

Az idén új elemmel bővül a négy éve megkezdett szüreti ellenőrzési program. A hatóságok 2022-ben a szüret idején a szőlőültetvények és a szőlőt feldolgozó borászati üzemek megszokott ellenőrzésén kívül külön ellenőrzik az alacsony alkoholtartalmú borok előállítóit, az összehangolt ellenőrzések legfontosabb célja a szőlőtermesztők érdekeinek védelme – közölte az Agrárminisztérium (AM).

Közzétéve:

szüret ellenőrzés Nébih - NAV - 2022
Cikk megosztása:

Korábban több bejelentés érkezett a Hegyközségek Nemzeti Tanácsához (HNT) és az AM-hez arról, hogy

a szüretelt szőlő tényleges és a felvásárlónak az átadáskor feljegyzett cukortartalma között eltérés lehet,

illetve a felvásárlási okiratokon, bizonylatokon sem az átvételkor mért mustfokot, hanem annál kisebb értéket rögzítettek. Ez hátrányosan érinti az ágazat jogszabálykövető szereplőit, hiszen e gyakorlat a borkészítéskor is visszaélésekre adhat alkalmat.

Az idén az Agrárminisztérium már bevált ellenőrzési gyakorlaton felül kiemelt szerepet szán az alacsony alkoholtartalmú borokat készítő borászatok ellenőrzésének, amelyet a Nemzeti Adó- és Vámhivatal munkatársai fognak végrehajtani a kiválasztott üzemekben a szüret teljes időszakában. A minisztérium várakozásai szerint a már bevált ellenőrzési program kibővítése eredményesen járul majd hozzá a szőlő- és borágazat védelméhez – olvasható a tárca közleményében.

(MTI)

Cikk megosztása: