Hírek az agrárgazdaságról

Állattenyésztés

Brüsszel nem dob mentőövet a sertéstartóknak

Hazánk több tagállammal együtt felszólította az Európai Bizottságot, hogy éljen a felhatalmazásával, és hozzon olyan azonnali piaci intézkedéseket, amelyek megakadályozzák, hogy a sertéstartók válsága még jobban elmélyüljön – jelentette ki Nagy István tárcavezető az uniós agrárminiszterek tanácsülését követően.

Közzétéve:

európai bizottság - Brüsszel nem nyújt mentőövet a sertéstartóknak 2021
Cikk megosztása:

A miniszter arra emlékeztetett, hogy a hazai hústermelés több mint harmadát adó magyar sertéstartóknak és az Európai Unió ágazati szereplőinek soha nem látott nehézségekkel kell szembenézniük.

Rövid idő alatt meredeken megemelkedtek az előállítás költségei, a takarmányárak és az energiaköltségek. Ugyanebben az időszakban viszont az átadási árak drasztikusan csökkentek, így veszélyesen „kinyílt az olló.”

Ennek eredményeként ma már a leghatékonyabb gazdaságok számára is veszteséges a sertéstartás. Ez a helyzet pedig még rövidtávon sem tartható fenn – tette hozzá Nagy István.

A tárca vezetője elmondta, hogy

az Európai  Bizottság elutasította, hogy azonnali piaci védőintézkedésekre tegyen javaslatot. 

„A segítségnyújtásra alkalmas lenne a mezőgazdasági válságokra képzett tartalék is, ezért a sertéságazat problémáinak kezelése érdekében

kezdeményeztük ennek a válságalapnak a felhasználását. Ebből gyorssegélyt lehetne nyújtani az ágazat szereplőinek, azonban a Bizottság ennek megnyitására sem tett javaslatot.

A válságalap megnyitásához a Tanács döntésén kívül az Európai Parlament jóváhagyására is szükség lenne” – hangsúlyozta a tárcavezető.

A miniszter szavai szerint

Magyarországon minden lehetséges eszközzel támogatja az állattartókat és azon belül a sertéstartókat.

Nagy István példaként említette, hogy megemeltük az idei állatjóléti támogatások keretét 4 milliárd forinttal, emellett támogatott hitelt nyújtunk a gazdáknak, az Európában elsőként elindított Krízisbiztosítási Rendszerünk pedig elérhető már a sertéstartók számára is. A minőségi hazai állomány állategészségügyi szintjének és versenyképességének megőrzése és javítása érdekében

szigorított ellenőrzésnek vetjük alá az EU belső piacáról Magyarországra érkező hízó alapanyagot

– hívta fel a figyelmet az agrártárca vezetője.

Forrás: AM Sajtó

Cikk megosztása: