Hírek az agrárgazdaságról

Állattenyésztés

December végéig 5,7 milliárd forint állatjóléti támogatás érkezik a sertéstartókhoz

A takarmányárak nagymértékű emelkedése és az összeomlott európai piac miatti rendkívül nehéz helyzetben különösen fontos a sertéstartók számára, hogy mihamarabb segítséget kaphassanak, így december végéig közel 5,7 milliárd forint állatjóléti támogatás érkezik hozzájuk – közölte Nagy István agrárminiszter a szaktárca hétfőn kiadott közleményében.

Közzétéve:

sertés támogatás
Cikk megosztása:

Az Agrárminisztérium (AM) megteremtette annak feltételeit, hogy idén 21,5 milliárd forint értékű, rekordösszegű állatjóléti támogatás kerüljön kifizetésre az ágazat számára.

Az agrártárca a kialakult helyzet kompenzálására a sertéságazatot támogató több intézkedés bevezetéséről döntött korábban, ez a kifizetés pedig további segítséget nyújt a sertéstartóknak – jelentette ki Nagy István.

2021-ben eredetileg 16,8 milliárd forint állt rendelkezésre, de a válságos helyzetre tekintettel összesen 4,7 milliárd forint többletforrást tudott a kormányzat ezen a jogcímen az ágazat számára biztosítani.

Magyarország uniós több tagállammal együtt felszólította az Európai Bizottságot, hogy éljen a felhatalmazásával, és hozzon olyan azonnali piaci intézkedéseket, amelyek megakadályozzák, hogy a sertéstartók válsága még jobban elmélyüljön. Ezt a Bizottság elutasította.

Nagy István hozzátette, hogy Magyarország minden lehetséges eszközzel támogatja az állattartókat és azon belül a sertéstartókat.

Ennek nyomán a decemberben aktuálisan folyósítandó 2021. támogatási év III. negyedévének kifizetése – 2,7 milliárd forint – mellett egy közel 3 milliárd forintos többlettámogatást is folyósítanak.  

A többlettámogatás kiutalása automatikusan történik. A Kincstár a sertéshízó állatjóléti támogatás 2020/2021. támogatási év IV. negyedévének, valamint a 2021/2022. támogatási év I-II. negyedévének esetében a korábbi jóváhagyó határozatok módosításával pótlólagos kifizetést valósít meg.

AM Sajtó

Cikk megosztása: