Hírek az agrárgazdaságról

Állattenyésztés

Ebben a hónapban érkezik az állatjóléti támogatás a sertéstartókhoz

A takarmányárak nagymértékű emelkedése, és az összeomlott európai piac miatti rendkívül nehéz helyzetben különösen fontos a sertéstartók számára, hogy mihamarabb segítséget kaphassanak. Az Agrárminisztérium ezért megteremtette annak feltételeit, hogy idén 21,5 milliárd forint értékű, rekordösszegű állatjóléti támogatást fizessenek ki az ágazat számára.

Közzétéve:

sertés tartók pályázat támogatás 2022
Cikk megosztása:

Az agrártárca a kialakult helyzet kompenzálására a sertéságazatot támogató több intézkedés bevezetéséről döntött korábban, ez a kifizetés pedig további segítséget nyújt a sertéstartóknak – jelentette ki Nagy István tárcavezető. 2021-ben eredetileg 16,8 milliárd forint állt rendelkezésre, de a válságos helyzetre tekintettel összesen 4,7 milliárd forint többletforrást tudott a kormányzat ezen a jogcímen az ágazat számára biztosítani – emelte ki a miniszter.

Nagy István hangsúlyozta,

hazánk több tagállammal együtt felszólította az Európai Bizottságot, hogy éljen a felhatalmazásával, és hozzon olyan azonnali piaci intézkedéseket, amelyek megakadályozzák, hogy a sertéstartók válsága még jobban elmélyüljön. Ezt a Bizottság elutasította. Ennek ellenére Magyarország minden lehetséges eszközzel támogatja az állattartókat, és azon belül a sertéstartókat.

Majd folytatta,

ennek nyomán a decemberben aktuálisan folyósítandó 2021. támogatási év III. negyedévének kifizetése – 2,7 milliárd forint – mellett, egy csaknem 3 milliárd forintos többlettámogatást is kapnak még a gazdálkodók.

A többlettámogatás kiutalása automatikusan történik. A Kincstár a sertéshízó állatjóléti támogatás 2020/2021. támogatási év IV. negyedévének,

valamint a 2022. támogatási év I-II. negyedévének esetében a korábbi, jóváhagyó határozatok módosításával pótlólagos kifizetést valósít meg,

mondta végezetül az agrártárca vezetője.

Forrás: AM Sajtó

Cikk megosztása: