Hírek az agrárgazdaságról

Élelmiszeripar

Együttműködési megállapodás köttetett

A tizenegyedik éve működő Magyarok Kenyere – 15 millió búzaszem program szervezői (a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége – MAGOSZ, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Magyarok Kenyere Alapítvány) együttműködési megállapodást írtak alá a Magyar Pékszövetséggel a Kenyér Világnapja alkalmából, az Országházban. A megállapodás értelmében a felek összehangoltan tevékenykednek szakmai, stratégiai és érdekképviseleti céljaik elérése érdekében.

Közzétéve:

Cikk megosztása:

A Magyar Örökség díjas Magyarok Kenyere program szervezői, és a Magyar Pékszövetség eddigi szakmai és társadalmi együttműködésüket ma hivatalos formában is megerősítették. A megállapodást a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara nevében Győrffy Balázs elnök, a MAGOSZ képviseletében Jakab István elnök, a Magyarok Kenyere Alapítvány részéről Rittlinger József kuratóriumi elnök, a Pékszövetség oldaláról Septe József elnök látta el kézjegyével.

A felek közös fellépése a karitatív tevékenység mellett többek között olyan szakmai és stratégiai célokra is kiterjed, mint a

fenntarthatóság biztosítása, a korszerűen előállított, de egészséges és természetes, adalékanyagoktól mentes élelmiszerek fogyasztásának ösztönzése, valamint a kenyérrel és összetevőivel kapcsolatos lakossági ismeretek bővítése.

Emellett kiemelt cél

egymás érdekképviseleti tevékenységének erősítése, illetve a technológiai és tudástranszfer kárpát-medencei szintű elősegítése is.

Az aláírók az ünnepélyes eseményen alapvető jelentőségűnek nevezték, hogy a szakmai célok mellett a társadalmi felelősségvállalás terén is kiemelten együttműködnek. Ennek jegyében első lépésként a Magyarok Kenyere program szervezői 500 kg lisztet ajánlottak fel a Pékszövetség karitatív akciójához.

A Kenyér Világnapja alkalmából az Országgyűlésben szólalt fel Jakab István, aki parlamenti beszédében külön is köszöntötte a Magyar Pékszövetség páholyban helyet foglaló tagjait. A MAGOSZ elnöke napirend előtti felszólalásában többek között a magyar gazdák és az élelmiszeripari szereplők vírushelyzet alatti helytállását méltatta.

További információk:

 A Pékek Világszövetsége 2001-ben nyilvánította október 16-át a Kenyér Világnapjává, azzal a céllal, hogy bemutassa a világ legfontosabb élelmezési cikkének, a kenyérnek a jelentőségét, egyúttal felhívja a figyelmet a sütőipari dolgozók áldozatos munkájára. A pékek ilyenkor hagyományosan adományokkal segítik a rászorulókat. Mivel 1865-ben ezen a napon született Baross László híres magyar növénynemesítő, a bánkúti búza megteremtője, a pékek mellett ekkor a magyar agrártudomány jeles képviselőit is köszöntjük, és a búzát megtermelő földművesnek is köszönetet mondunk. 1979 óta ez a nap – magyar javaslat alapján – az emberiség jelentős részét érintő élelmezési gondokra figyelmeztető ENSZ Élelmezési Világnap is, amelyről az ágazati szakmai szervezetek világszerte megemlékeznek.

Forrás: NAK-MAGOSZ

Cikk megosztása: