Hírek az agrárgazdaságról

Agrárgazdaság

Együttműködési megállapodást írt alá a NAK és a HEPA

„Erősödő agrár- és élelmiszergazdaság, jólétében gyarapodó vidék” – 2022. április 11-én a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) ezen küldetését szem előtt tartva Győrffy Balázs, NAK elnök, valamint dr. Szabó Kristóf, a HEPA Magyar Exportfejlesztési Ügynökség vezérigazgatója együttműködési megállapodást írt alá a magyar mezőgazdaság és az élelmiszeripar exportfókuszú értékesítésének fellendítése érdekében.

Közzétéve:

Együttműködési megállapodást írt alá a NAK és a HEPA
Cikk megosztása:

A 2013 óta működő Magyar Agrár-, Élelmiszergazdasági és Vidékfejlesztési Kamara (Nemzeti Agrárgazdasági Kamara – NAK) feladata a hazai agrár- és élelmiszerszektor erősítése, érdekeinek érvényesítése, a magyar élelmiszerek versenyképességének támogatása, továbbá a szaktanácsadás, illetve gyors, pontos és megbízható információk eljuttatása a gazdálkodókhoz, mely a mai naptól fogva a HEPA szolgáltatásaival is kiegészül, és még erősebb támogatást nyújt majd az iparágban tevékenykedő vállalkozásoknak.

„A több éves jó szakmai kapcsolatnak köszönhetően 2021-ben érlelődött meg az együttműködési megállapodás alapjainak lefektetése, mely többkörös egyeztetést követően ma hivatalosan is megkötésre került. Ez azért is kiemelten fontos, hiszen szakmai célkitűzéseink között jelentős az átfedés; a HEPA részéről mi is a magyar vállalkozók gazdasági eredményeinek fejlődését támogatjuk az exportfejlesztésen keresztül, elősegítjük a szakemberek képzését, fejlesztést, fontosnak tartjuk a szakmailag releváns információk megosztását és a szervezetek közti együttműködést. Emellett szervezetünk szintén nagy hangsúlyt fektet az agráriummal és az élelmiszeriparral kapcsolatos kérdésekre is, így a terület exportsikereiben minden eddiginél nagyobb előrelépést jelent majd a NAK és HEPA között létrejövő együttműködés.” – mondta el beszédében dr. Szabó Kristóf a HEPA rendezvénytermében megtartott jelentős eseményen.

„Abban vagyunk érdekeltek, hogy lehetőleg közeli piacokon növeljük meglévő részesedésünket, a külpiacok keresleti elemzése alapján réspiacokhoz jussunk, valamint külpiaci igényekre alapozottan növelni tudjuk termékeink feldolgozottsági fokát és hozzáadott értékét. Az együttműködésünk elősegíti, hogy a hagyományos exportpiacokon tapasztalt változásokról, illetve az új – a hazai vállalkozások lehetőségeit figyelembe vevő – piacokról értesülhetnek tagjaink, valamint, hogy az ajánlatkérőket, vevőket megbízhatóság, fizetőképesség tekintetében ellenőrizni lehessen. Mindemellett együttműködésünk révén olyan többéves, célzott, koncentrált promóciós programok valósulhatnak meg, amelyek keretei között – elsősorban B2B találkozók szervezésével – népszerűsíthetjük a magyar élelmiszereket.” hangsúlyozta Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke.

A jövőben a NAK lehetőséget biztosít a HEPA felől érkező külpiaci megkeresések NAK tagok felé történő közvetítésére, a HEPA pedig információt biztosít a külpiacok kereskedelmi jellemzőiről és előírásairól, mely szintén óriási segítség lesz az exportálást fontolgató cégeknek.

Forrás: NAK, HEPA Sajtó

Cikk megosztása: