Hírek az agrárgazdaságról

Oktatás

Elindult az EI7 a MATE-n – Amiben erősek vagyunk: tudás, technológia, know-how

Október 12-én kezdődött el a MATE Egyetemi Innovációs Hét című hibrid/online programsorozata, melyre október 15-ig várják az érdeklődőket. A gyakorlatorientált tudomány témakörét körüljáró egyhetes szakmai rendezvénynek offline térben a Szent István Campus ad otthont. Az Egyetem Pályázatkezelési és Innovációmenedzsment Igazgatóságának szervezésében zajló program, a nagy érdeklődésre való tekintettel, online térben is elérhető.

Közzétéve:

MATE EI7 rendezvény 2021
Cikk megosztása:

Az EI7 nyitónapján Dr. Gyuricza Csaba, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem rektora köszöntőbeszédében kiemelte, hogy az Egyetemnek – azon túlmenően, hogy nagyon magas szinten foglalkozik oktatással és kutatással – fontos feladata, hogy a tudományos munkákból ne csak cikkek, tanulmányok szülessenek, hanem az elért eredmény a piacon is megjelenjen.

Dr. Gyuricza Csaba

Dr. Gyuricza Csaba

Óriási a technológiatranszfer lehetősége.

Az Egyetem szívügye, hogy az a sok új ismeret, ami az intézmény falain belül létrejön, a társadalom számára is hasznossá váljon, és termék vagy technológia formájában is megjelenjen a polcokon – mondta.

Elérhető célként fogalmazta meg, hogy a megszerzett tudásból gazdaságilag is profitálni tudjanak a piac szereplői.

„Mi nem terméket exportálunk, hanem amiben mi erősek tudunk lenni: az a tudás, a technológia, a know-how. Ezt tudjuk mi tovább vinni, nemcsak Európában, hanem azon kívül is.”

A köszöntőt követően a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal vezetője, Dr. Birkner Zoltán az innovációs ökoszisztéma aktualitásairól tartott előadást. Ismertette Magyarország 2021-2030 időszakára vonatkozó kutatási, fejlesztési és innovációs stratégiájának főbb elemeit, mely három fő alappillérre épül: a tudás termelése, a tudás áramlása és a tudás hasznosítása.

Dr. Birkner Zoltán

Dr. Birkner Zoltán

Cél, hogy hazánk 10 év múlva a jelentős innovátorok közé tartozzon Európában. Hangsúlyozta az egyetemek központi szerepét, a fiatalok motiválását, egy új szellemiség bevezetését.

A tudományos munkákat segítendő, az elkövetkező években 12 Tudományos és Innovációs Park fog épülni, mintegy 500 milliárd forintos beruházásból.

A Pályázatkezelési és Innovációmenedzsment Igazgatóság részéről Nagy László igazgató ismertette a szervezet működését. Főbb feladataik között a forrásgenerálás, az innovációs munka ösztönzése, a hazai és nemzetközi szerepvállalás és a piaci partnerekkel való együttműködés szerepel, melyeket két regionális iroda lát el: Gödöllőn és Kaposváron. A nyitónap további részében a MATE innovációs háttértámogató osztályainak főbb munkatársai is bemutatkoztak.

Az EI7 további programjai a héten:

Október 12. kedd
14:00-17:00: SZELLEMI TULAJDON TEMATIKUS NAP (online)
Az ötlettől a piaci sikerig
Előadást tart: Dr. Legeza Dénes főosztályvezető,
Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatal, Tájékoztatási és Innovációtámogatási Főosztály

Október 13. szerda
15.00–17.00 KUTATÓI SZAKMAI PROGRAM (online)
Kutatási adatkezelés
Előadást tart: Polgár Klaudia kutatást támogató könyvtáros és Kiss Gábor igazgató,
Egyetemi Könyvtár és Levéltár

Október 14. csütörtök
8:30-11:00   KUTATÓI SZAKMAI PROGRAM (online)
15:00-17:00 HALLGATÓI INNOVÁCIÓS TEMATIKUS NAP (online)

Október 15. péntek
9:00-11:00   KUTATÓI SZAKMAI PROGRAM (online)

Az Egyetemi Innovációs Hét részletes programja az uni-mate.hu oldalon letölthető.

Forrás: MATE Médiaközpont

Cikk megosztása: