Szezon
Elkezdődött a medvehagyma-szezon
Ellepte a medvehagyma az erdőt a Zala megyei Obornak és Bocska között 2022. március 13-án. Sokan nekikezdtek a medvehagyma szedésnek.

Amit érdemes tudni a medvehagymáról
A medvehagyma – vagy más néven vadfokhagyma – gyűjtési szezonja március végére, április elejére esik.
Az egészséges és számos gyógyhatással rendelkező, védett növény levelei könnyen összetéveszthetők a mérgező gyöngyvirágéval, a levelek megdörzsölése után azonban eltérő illatuk segíthet az azonosításban.
Saját felhasználásra medvehagymát (vadfokhagyma) a március vége és április eleje közötti gyűjtési szezonban, állami erdőben napi 2 kilogrammig bárki szedhet, azonban árusításra gyűjteni kizárólag az erdő kezelőjének vagy tulajdonosának engedélyével szabad.
A medvehagyma jótékony hatásai
- Gyógyászati célokra a medvehagyma fiatal leveleit és hagymáját használják.
- C-vitamin tartalmának köszönhetően, javítja a szervezet ellenállóképességét.
- Vérnyomásra jótékonyan hat – vérnyomás csökkentő hatású, javítja a végtagokban is keringést.
- Rendszeres fogyasztása számos érrendszeri betegségmegelőzésének természetes gyógymódja.
- Lassítja a koleszterin lerakódást az érfalakban.
- Felső légúti megbetegedések megelőzésére – tea formájában – ill. a már kialakult betegség enyhítésére is kiváló hatású.
- A medvehagyma fokozza az étvágyat, javítja az emésztést.
- Gombás fertőzések kezelésénél, külsőleg – borogatásra – jótékony hatású.
Hogyan használhatjuk fel?
Levelét zöldköretként, de ízesíthetjük vele a húsos ételeket, pl. a fasírtot, a salátákat, a főzelékeket, a köreteket vagy a leveseket is.
Apróra vágva tehetjük pogácsába, vajas kenyérre vagy akár szendvicsbe is.
Mikor ne fogyasszunk medvehagymát
- Műtétek előtt, a megnövekedett vérzéshajlam miatt.
- Ha valaki véralavadásgátló szert szed, inkább kerülje a medvehagyma fogyasztást.
- Érzékeny bőrűek borogatásra ne használják, mert bőrpírt, akár bőrgyulladást is okozhat.
