Hírek az agrárgazdaságról

Pályázat - támogatás

Elszámolható a pályázatoknál az építési költégek emelkedése

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) számos gazdálkodói visszajelzést kapott, hogy – az építőanyagok harminc éve nem látott világpiaci áremelkedése miatt – a folyamatban lévő beruházások megvalósulása a magas árszínvonal mellett gazdaságilag rendkívül kockázatossá vált. Ezen káros hatások mérséklését célozva a NAK javaslatot fogalmazott meg az agrár szaktárca felé, amelyben kérte a megnövekedett építési költségek elszámolásának engedélyezését a hatályos Építési Normagyűjteményben (ÉNGY) szereplő referenciaárak mértékéig.

Közzétéve:

ELSZÁMOLHATÓ A PÁLYÁZATOKNÁL AZ ÉPÍTÉSI KÖLTSÉGEK EMELKEDÉSE
Cikk megosztása:

A kamara javaslata nyomán – a módosított 272/2014. (XI. 5.) kormányrendelet alapján – lehetőség nyílt az építési költségnövekményeket elszámolni.

Eszerint a Vidékfejlesztési Programban támogatott, 2020. január 1-jét követően benyújtott, építésekre irányuló támogatási jogviszony esetén van lehetőség többlet támogatás igénybevételére. Az igényt változásbejelentési kérelem keretében lehet benyújtani, egy alkalommal, legkésőbb az első építésre irányuló kifizetési igénylésig. A támogatás legfeljebb a változásbejelentés benyújtásakor alkalmazandó ÉNGY-ben meghatározott referenciaárak alapján számított, az építési tételre jutó támogatás összegéig növelhető. Az igényelhető támogatás nem lehet kevesebb, mint a támogatási kérelem benyújtásakor alkalmazandó ÉNGY-ben meghatározott referenciaárak alapján számított támogatás 5%-a, de legalább 5 millió forint.

További részletes információkkal a kamara az ugyfelszolgalat@nak.hu e-mail címen áll az érintettek rendelkezésére.

Forrás: NAK Sajtó

Cikk megosztása: