Hírek az agrárgazdaságról

Állatvédelem

Eredményes az Agrárminisztérium fogolyvédelmi programja

A szürke fogoly védelme minden olyan hazai vadászterületen prioritás, ahol komplex fajvédelmi terv megvalósításával van esély a természetes populációk megmentésére – közölte Nagy István agrárminiszter közösségi oldalán.

Közzétéve:

Agrárminisztérium fogolyvédelmi program
Cikk megosztása:

A tárcavezető arra emlékeztetett, hogy a szürke fogoly szerves része a magyar kultúrának, és a nemzeti hagyományoknak. Az elmúlt években Közép-Európában, így hazánkban is jelentős sebességgel zsugorodott a fogoly élettere és egyedszáma.

Mára annyira megritkult az állomány, hogy egyes területeken a madaraknak nincs alkalmuk a párba állásra, és a természetes szaporodásra. A helyzet orvoslása érdekében jött lére az Agrárminisztérium Vadgazdálkodási Főosztályának közreműködésével a fogolyvédelmi munkacsoport és indult el a fogolyvédelmi program is

– emelte ki Nagy István.

Agrárminisztérium fogolyvédelmi program

A miniszter hangsúlyozta, a szakértők országos adatgyűjtéssel vizsgálták meg, hogy melyek azok a vadászterületek, ahol intenzív és folyamatos a ragadozógyérítés, illetve van elegendő búvó-, táplálkozó- és fészkelőhely. Ugyanis ezek a gondosan kiválasztott helyszínek alkalmasak a szürke fogoly kibocsátására, amelyre Derekegyház-Tompaháton a DALERD Erdészeti Zrt. szakembereinek közreműködésével sor került. A miniszter szerint fontos a gyakorlatban is bemutatni, hogy egy-egy faj megmentése érdekében milyen tapasztalatokra tettünk szert.

Agrárminisztérium fogolyvédelmi program

A tárcavezető kitért arra is, hogy hasznos apróvadjaink közül a fogoly szenved legjobban az élőhelyének megváltozott biológiai és ökológiai hatásaitól, az életfeltételek módosulásától.

A madárfaj megmentése, állományának megerősítése az agrárium szívügye.

Genetikai erőforrásaink védelme és a sokféleségük megőrzése biztosítja ugyanis a fenntartható mező- és vadgazdálkodás biológiai alapjait – tette hozzá a miniszter.

Fotók: Pelsőczy Csaba (AM)

Forrás: AM

Cikk megosztása: