Hírek az agrárgazdaságról

Növénytermesztés

Európai zöldség-gyümölcs ÁFA-körkép

Az Európai Unió 2021. december 7-én módosított ÁFA-irányelve a tagállamok számára minimálisan 15 százalékos általános ÁFA-kulcsot határoz meg, de lehetőséget ad arra, hogy bizonyos termékkörök esetében csökkentett (akár 5 százalékos), vagy szupercsökkentett (5 százalék alatti, akár 0 százalék) rátát alkalmazzanak.

Közzétéve:

zöldség gyümölcs áfa kulcs 2022
Cikk megosztása:

Általános ÁFA-kulcsot minden tagállamban találunk, de a „tiszta minimum” 15 százalékos kulcs sehol sem fordul elő, a legtöbb tagállamban 20-23 százalék közötti az általános forgalmi adó mértéke. Magyarország jelenleg érvényes 27 százalékos általános ÁFA-kulcsa kiemelkedik a mezőnyből, a horvátok, dánok és a svédek vezettek be 25 százalékos forgalmi adót, a görögök és a finnek pedig 24 százalékot, ami uniós mércével szintén magasnak számít. Relatíve alacsony ÁFA-kulcsot használnak a legkisebb államok: Ciprus (19 százalék), Luxemburg (17 százalék), Málta (18 százalék), és 19 százalék az ÁFA Németországban (de a COVID-járvány kitörésekor ezt 16 százalékra csökkentették), valamint Romániában is.

A csökkentett kulcs rendszerint alapvető cikkekre és szolgáltatásokra (élelmiszerekre, távfűtésre, gyógyszerekre) vonatkozik, a szupercsökkentett ÁFA alkalmazása pedig korábban általában valamilyen európai szintű szolgáltatásra (például a közösségen belüli közlekedés bizonyos formáira) vagy valamilyen historikus okra visszavezethetően volt engedélyezett (nagyon ritkán alkalmazták). Ebben hozhat gyökeres fordulatot az a lengyel kezdeményezésre tavaly december 7-én napirendre vett ECOFIN döntés, mely szerint a tagállamoknak joga lesz ahhoz, hogy az alapvető élelmiszerekre, köztük a zöldségekre és gyümölcsökre is kiterjesszék a 0 százalékos kulcsot. Ezt még az Európai Parlamentnek is meg kell szavaznia, és a Bizottság formális döntése is szükséges a bevezetéshez, így legkorábban 2022 első félévében léphet hatályba.

Az unió legmagasabb inflációs rátájától szenvedő lengyelek viszont már decemberben jelezték, hogy ők nem fogják megvárni a hivatalos hatályba lépést, hanem a lehető leggyorsabban, február 1-jétől be fogják vezetni a zéró kulcsot, nehogy az árak még jobban elszálljanak Érdekesség, hogy szupercsökkentett (5 százalék) alatti ÁFA-kulcsot néhány tagállam már korábban is alkalmazott élelmiszerekre, nem mellékesen ezek pont a legnagyobb mezőgazdasági termelőnek számító országok: Olaszország (4 százalék), Spanyolország (4 százalék), és ilyen kulcsot használ még Luxemburg (3 százalék) és a nem-uniós tagállam Svájc (2,5 százalék) is. Nullás kulcsot élelmiszerekre csak az Egyesült Királyság és Írország, valamint Málta vezetett be.

Magyarországon az általános 27 százalékos kulcs mellett létezik 18 százalékos és 5 százalékos ÁFA is (valamint ritka esetekben 0 százalékos). Az 5 százalékos kategóriába tartoznak az élőállatok, a tej és a húsok, húskészítmények (valamint orvosi eszközök, távhő és egyes vendéglátási szolgáltatások, valamint a járvány alatt az éttermekben elvitelre készülő élelmiszerek), de a kenyérre már a 18 százalékos, a zöldségekre és gyümölcsökre pedig az általános 27 százalékos kulcs vonatkozik. (Magyarország mellett Dánia, Észtország és Litvánia azok az uniós tagállamok, ahol szintén az általános, mégpedig magas, 25 százalékos kulcs vonatkozik minden élelmiszerre.) Az alábbiakban azt vizsgáljuk meg, hogy a magyar export- és import tekintetében fontos uniós országokban milyen forgalmiadó-kulcsok érvényesek.

zöldség gyümölcs áfa kulcs 2022

Ausztria: 10 százalék

Az osztrákok nem szabályozzák túl a kérdést, az élelmiszerekre 10 százalékos ÁFA kulcs alkalmazandó, miközben az általános ráta 20 százalék. A COVID-19 járvány alatt a nem-alkoholos italok, köztük a gyümölcslevek 20 százalékos kulcsát is 10 százalékra, a vendéglátásét pedig 10-ről 5 százalékra csökkentették átmeneti jelleggel.

Szlovákia: 10 százalék

Északi szomszédjainknál bizonyos élelmiszereket 10, másokat az általános 20 százalékos ÁFA terhel, de a zöldségek, gyümölcsök és gyümölcslevek egyaránt a 10 százalékos kulcs szerint adóznak.

Románia: 5 százalék

A románoknál 2019 óta kedvezményes, 5 százalékos kulcs vonatkozik az egészséges (és a tradicionális) élelmiszerekre, így a zöldségekre és gyümölcsökre is a 19 százalékos általános ráta helyett.

Horvátország: 13 százalék

A horvátoknál 13 százalékkal adóznak a zöldségek, gyümölcsök, a hús és a hal, valamint a bébiételek is, ennél kedvezményesebb, 5 százalékos kulcs vonatkozik a tejre és a kenyérre.

Németország: 5 százalék

A németeknél a 19 százalékos általános ÁFA-kulcsot a COVID-járvány idején bevezetett korlátozások alatt 16 százalékra csökkentették, és az alapvető élelmiszereket terhelő 7 százalékos kulcs 5 százalékra módosult. Bár a törvény alapvető élelmiszerek néven hivatkozik a kedvezményes, 5 százalékos adókulcsú termékekre, van néhány furcsasága, hiszen ide tartozik például a szarvasgomba is. A járvány idején 19 százalékról egy lépésben 5 százalékra vágták vissza a kiszállított ételek után fizetendő ÁFA kulcsát is.

Lengyelország: 5 százalék

A lengyeleknél a magas, 23 százalékos általános forgalmi adó helyett sokáig 8 százalékos ÁFA terhelte a zöldségeket és gyümölcsöket, de a koronavírus-járvány idején ezt előbb 5 százalékra csökkentették, majd idén az elszabaduló infláció megfékezésére várhatóan 0 százalékos kulcsot vezetnek be február 1-jétől legalább 6 hónapos időszakra.

Olaszország, Spanyolország: 4 százalék

A 22 százalékos olasz és a 21 százalékos spanyol általános ÁFA-kulcs helyett mindkét országban 4 százalékos forgalmi adó van érvényben alapvető élelmiszerekre, így zöldségekre és gyümölcsökre.

Franciaország: 5,5 százalék

A galloknál a 20 százalékos általános kulcs helyett 5,5 százalékkal adóznak a zöldségek és a gyümölcsök.

Hollandia: 9 százalék

A 21 százalékos általános kulcs mellett 9 százalékos ÁFA vonatkozik a zöldségekre és a gyümölcsökre, de több petíció indult már annak érdekében, hogy ezt 6 százalékra csökkentsék. Az újonnan felállt négypárti koalíciós kormány is azzal érvel, hogy számos egészségtelen élelmiszer olcsóbb, mint az egészséges termékek, így az új kormányprogramban is 0 százalék kulcs bevezetése szerepel, és a chips-adóhoz hasonló különadót vetnének ki a magas cukortartalmú élelmiszeripari termékekre.

Nem EU-tagállamok:

Ukrajna: 20 százalék, Oroszország: 10 százalék

Az ukránoknál jelenleg 20 százalékos az általános ÁFA-kulcs, a zöldségek és a gyümölcsök forgalmára is ez vonatkozik. A mezőgazdaság fejlesztésére irányuló stratégiák többször hangsúlyozták, hogy célszerű lenne a felére, 10 százalékra csökkenteni a zöldségekre és gyümölcsökre vonatkozó kulcsot, tekintettel leginkább arra, hogy Oroszországban is 20 százalékos az általános kulcs, mégis 10 százalékos zöldség-gyümölcs ÁFA-t vezettek be.

Szerbia: 10 százalék

A 20 százalékos általános kulcs helyett a szerbek is kedvezményes, 10 százalékos forgalmi adót vetnek ki a zöldségekre és gyümölcsökre, húsfélékre, halra és tojásra.

Forrás: FruitVeb

Cikk megosztása: