Hírek az agrárgazdaságról

Baromfiágazat

Feljelentették a baromfitermelők a szegedi Likvid Kontroll Kft.-t

Baromfitermelők tettek feljelentést a szegedi Likvid Kontroll Kft. ellen. A feljelentés szerint a cég a tiltakozáson elért 1,9 milliárd forintos állami többlettámogatásból 10 százalékos „sikerdíjat” kért az érintett állattartóktól. A társaság vezetője álhírnek minősítette az ügyet, de a feljelentésben jogtalan haszonszerzés és költségvetési csalás gyanúját említik. Az ügyészségnél a feljelentés elbírálása folyamatban van.

Közzétéve:

Feljelentették a baromfitermelők a szegedi Likvid Kontroll Kft.-t
Cikk megosztása:

Február közepén érkezett a hír, hogy lesz állatjóléti támogatás a kacsa- és libatenyésztők számára. Márciusban érkezik az 1,9 milliárd forintos támogatás a kacsa- és libatartók számára – közölte Nagy István agrárminiszter. A tárcavezető hangsúlyozta, hogy megjelent az a miniszteri rendelet, amely alapján kifizethetővé válik az 1,9 milliárd forint összegű baromfi állatjóléti támogatás a víziszárnyas-ágazat számára. A forrást a kormány a magasabb ágazati igényekre reagálva, keretemelés révén biztosítja. A döntésnek köszönhetően minden érintett kacsa- és libatartó megkapja a korábban visszaosztással érintett támogatás teljes összegét, jelentette ki Nagy István. A miniszter hangsúlyozta, hogy a megemelt keretösszegből a Magyar Államkincstár automatikusan teljesíti a kifizetéseket a már benyújtott kifizetési kérelmek alapján, az érintett termelőknek így nincs külön teendőjük ezzel. A kifizetéseket a MÁK március végén kezdi meg. Az intézkedés révén több mint 900 víziszárnyas-tartó gazda és családjuk jut a kipótolt támogatáshoz, tette hozzá a miniszter.

Ismeretes, hogy Mélykúton, a víziszárnyas szektor által szervezett demonstráción a gazdálkodói elégedetlenséget az váltotta ki, hogy az állattartók a 2021/2022-es támogatási évre az elvárhatónál kevesebb állatjóléti támogatást kaptak. Tény, hogy az állatlétszám a víziszárnyas-szektorban a korábbi madárinfluenza-járvány után jelentősen megnőtt, de az agrártárca nem növelte ezzel arányosan a támogatási keretösszeget. Ezért a mélykúti demonstráción személyesen résztvevő Nagy István agrárminiszter kötelezettséget vállalt arra, hogy a kormány az érintetteknek utólagosan 1,9 milliárd forintos pluszforrást nyújt, amelynek kifizetését a Magyar Államkincstár március végén kezdi meg.

A Szegedi Járási Ügyészséghez a szegedi Likvid Kontroll Kft. ellen, amely a Mélykúton megtartott február közepi kacsa- és libatermelői demonstráció főszervezője volt, illetve Szabó Bálint ügyvezető ellen március 18-án érkezett feljelentés.

A feljelentés szerint a társaság jogtalan haszonszerzés céljából megtévesztette a kacsa- és a libatermelőket, mert tevékenységét több állásfoglalásában is úgy tüntette fel, hogy a többletpénzek tényleges kifizetéséhez szükség van a cég közbenjárására, holott a plusztámogatásokat a Magyar Államkincstár a hosszú évek óta a bejáratott eljárásrend, és a termelői adatbázis alapján automatikusan utalta ki.

Emellett a Likvid Kontroll Kft. az elterjed hírek szerint 10 százalékos sikerdíjat kért a gazdálkodóktól.

Ez felveti annak gyanúját, hogy a cég bűncselekménynek számító költségvetési csalásra buzdította az érintett állattartókat, mivel az állami állatjóléti támogatások jogi képviseleti díjak ellentételezésére nem használhatók fel.

Az Agrárminisztérium egy februári közleményében arra hívta fel a baromfiágazati szereplők figyelmét, hogy az állatjóléti támogatások igénybevételéhez nincs szükség közvetítőkre.

A tárca egyúttal azt is kihangsúlyozta, hogy a támogatáshoz jutás, illetve a támogatás mértéke semmilyen összefüggésben nincs ilyen szereplőkkel, ezért a minisztérium az állattartóknak nem javasolta, hogy erre irányuló felajánlásokat vagy ígérvényeket fogadjanak el.

A fotó csak illusztráció: Pretty Images

Cikk megosztása: