Hírek az agrárgazdaságról

Élelmiszeripar

Fokozott hatósági fellépéssel is védi a magyar fogyasztókat és sertéstartókat az Agrárminisztérium

A külföldi termékek minőségére és nyomonkövethetőségére fókuszáló országos célellenőrzést rendelt el azonnali hatállyal az Agrárminisztérium. Az akció célja a magyar fogyasztók védelme és a nehéz helyzetbe került sertéságazat támogatása – jelentette be Nagy István agrárminiszter.

Közzétéve:

Cikk megosztása:

A miniszter felhívta a figyelmet arra is, hogy az ellenőrzéssorozat hatékonyan kiegészíti az ágazatot segítő kormányzati intézkedéseket, mint például a 4 milliárd forintos rendkívüli támogatási konstrukció kidolgozása a sertéskoca tartók számára. A tárcavezető arról is beszélt, hogy

az uniós szintű válsághelyzet közepette több országból érkezik nagy mennyiségben, Spanyolországból a korábbiaknál jelentősen alacsonyabb áron sertéshús Magyarországra. Utóbbi gyakorlat egyaránt felvet minőségi kérdéseket, valamint a csalárd hamisítási gyakorlat lehetőségét. A hazai sertéságazat védelme érdekében az Agrárminisztérium 2022. február közepétől többszintű ellenőrzéssorozatot rendelt el a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) koordinálásával és a területi élelmiszerlánc-felügyeleti szakemberek bevonásával

– hangsúlyozta Nagy István.

A miniszter kiemelte, az akció egyik fő területe a sertéshústermékek országos ellenőrzése, fókuszálva a származás feltüntetésére, a korábbi fagyasztás jelölésére és a nyomonkövethetőségre. A vizsgálat során a hatósági szakemberek ellenőrzik majd az ipari feldolgozásra beérkező sertéshúst, továbbá a kereskedelemben a csomagolatlan termékek „zászlóellenőrzését” is elvégzik – sorolta Nagy István. A tárcavezető emlékeztetett, utóbbi körben ugyanis már több mint két éve kötelező a származást szöveges, illetve a nagyobb üzletekben grafikus „zászlós” formában is feltüntetni, ezzel segítve a jó minőségű magyar árut előnyben részesítő vásárlók eligazodását.

A tárcavezető arról is beszélt, hogy az ágazati információk alapján felmerült a „vizezett” húsok magyarországi behozatalának lehetősége is, ami – a fogyasztók megtévesztése mellett – további, akár 30%-os árcsökkenést is eredményezhet. Ennek kiszűrésére a Nébih haladéktalanul megkezdte az első magyarországi tárolási helyként bejegyzett nagykereskedések fokozott átvilágítását, mintavételekkel kombinált ellenőrzését.

A Nébih laboratóriumaiban a termékeken víz-, só- és adalékanyag tartalom elemzést, Salmonella és mikrobaszám vizsgálatot végeznek majd – tette hozzá Nagy István.

A tárcavezető hozzátette, a hatósági kiemelt ellenőrzéssorozat hatékonyan kiegészíti majd mindazokat az intézkedéseket, amelyeket az Agrárminisztérium a sertéságazat megsegítésére eddig meghozott. Ezek közül a legjelentősebb, hogy 4 milliárd forint összegű rendkívüli támogatást biztosít a sertéskoca tartók számára.

Az agrártárca a továbbiakban is minden rendelkezésére álló eszközt felhasznál annak érdekében, hogy a hazai hústermelés több mint harmadát adó magyar sertéstartókat megsegítse, egyúttal a fogyasztók érdekeit is védje és biztosítsa számukra a kiváló minőségű hazai sertéshús folyamatos elérhetőségét” – emelte ki a miniszter.

(AM Sajtóiroda)

Cikk megosztása: