Hírek az agrárgazdaságról

NAK HÍREK

Gomba országban járt az Európai Friss Csapat

Idén május 20.-án nemzetközi, online sajtótájékoztatón jelentették be Párizsban, hogy három európai ország együttműködésében útjára indul az Európai Friss Csapat program, melynek fő célkitűzése a zöldség- és gyümölcsfogyasztás népszerűsítése. A program az Európai Unió társfinanszírozásában valósul meg, 2021 és 2023 között, a korábbi Európai Friss Kalandok program folytatásaként.

Közzétéve:

Cikk megosztása:

A nemzetközi programindító sajtótájékoztatón többek között elhangzott, hogy a NAK, az Interfel, a francia szamóca- és a paradicsom-uborka termelői szervezet (AOPn) mellett 2021-től csatlakozik a programhoz a francia Kiwi Szakmaközi Iroda (BIK) és a belga minőségi mezőgazdaság előmozdításával foglalkozó ügynökség, az Apaq-W is.

Az Európai Friss Csapat kampány finanszírozását az Európai Unió 80 százalékban vállalja, ami a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) esetében 1,2 millió euró támogatást jelent.

Az újabb hároméves program célja, hogy a részt vevő országokban

a gyermekes családok körében további 1-3 százalékkal növekedjen a zöldség- és gyümölcsfogyasztás,

mert a 2017 és 2018 közötti európai 4 százalékos növekedés nem elégséges, különösen a fiatalok, illetve a gyermekes szülők körében. Magyarországon a napi átlag zöldség- és gyümölcsfogyasztás 304 gramm/fő, ami ugyan emelkedést mutat a korábbi adatokhoz képest, de még mindig elmarad a WHO napi 400 gramm/fő ajánlásától, leginkább a fiatalabb generációk körében.

Frutti és Veggi a csomagolt termékkel

Frutti és Veggi a csomagolt termékkel

A fiatalok fogyasztási szokásait, az étkezési kultúrát megváltoztatni nem gyors folyamat. Sok energiára, sok erőfeszítésre van szükség, így a következő három évre is van előttünk éppen elég feladat.

Hiszen most már lehetőségünk lesz egészen 18 éves korukig elkísérni a fiatalokat, és bemutatni nekik: azon túl, hogy a zöldség- és gyümölcsfogyasztás egészséges, természetesen tud finom is lenni.

A szülőket és a gyerekeket egyaránt igyekszünk közelebb vinni az egészséges táplálkozáshoz. A legújabb tanulmányok szerint ugyan nő az igény a zöldségek és a gyümölcsök iránt, de ahhoz, hogy a családok mindennapi étrendjének állandó részévé váljanak, folytatni kell a megkezdett munkát

– fogalmazott az újabb hároméves periódussal kapcsolatban Győrffy Balázs, a NAK elnöke.

Magyarországon az Európai Friss Csapat program ezért is bővítette korábbi célcsoportját, így a 18 év alatti tizenéveseket, és a 30 és 50 év közötti szülőket szeretné elsősorban elérni. A zöldség- és gyümölcsfogyasztás mennyiségének növelése érdekében a program bővíteni szeretné a gyermekek és szüleik ismereteit „a termőföldtől a tányérig”, valamint szeretné eloszlatni a friss gyümölcsökkel, és zöldségekkel kapcsolatos előítéleteket, különösen azokat, amelyek a konyhai elkészítés bonyolultságával és időigényességével kapcsolatosak. Emellett segít az egész családnak felfedezni a zöldségek és gyümölcsök ízének erejét, és széles körben ösztönzi ezek fogyasztását.

Az Európai Friss Csapat idén immár harmadik alkalommal látogatott el hazai termelőhöz, hogy népszerűsítse a zöldség- és gyümölcsfogyasztást, valamint a helyszínen bemutasson egy-egy ott termelt zöldséget, gyümölcsöt. Ezúttal Frutti és Veggi a gomba titkainak nyomába eredt, s az egyik legnagyobb hazai gombatermelőnél Demjénben, a Korona Gomba Egyesülésnél tartottak sajtó workshopot. A rendezvényen nem csak finom gombaételeket főztek, hanem a résztvevők megtekinthették a gombatermesztés technológiáját is.

Szendrei László, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Heves megyei elnöke hangsúlyozta, hogy az Európai Friss Csapat program nagyon hasonló célért, a zöldségek és gyümölcsök megismertetéséért és népszerűsítéséért dolgozik, annak érdekében, hogy a hazai zöldség- és gyümölcsfogyasztás tovább emelkedjen, és megközelítse a WHO által ajánlott napi minimum mennyiséget, a 400 grammot.

Szendrei László, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Heves megyei elnöke

Szendrei László, a NAK Heves megyei elnöke

„Az idei évben a 14-18 éves korosztállyal bővült a program célcsoportja, így a használt kommunikációs eszközök és csatornák köre is szélesedett. Még hangsúlyosabbá váltak a fiatalok körében népszerű platformok, mint az Instagram vagy a TikTok. Nagyon büszke vagyok az elmúlt hónapokra, mert nagyszerű eredményeket értünk el. A TikTok-on például alig egy hónapja indult el a program csatornája, és máris közel 1500 követője van. A legnézettebb videónkat pedig több mint félmillióan tekintették meg. Az Európai Friss Csapat TikTok videóit összesen több mint 22 ezren kedvelték ez idő alatt, és ezek a számok folyamatos növekedést mutatnak. Az Instagramon a legjobb megtekintése egy spenótról szóló videós posztunknak volt, amit 22 ezren láttak.”

A NAK Heves megyei elnöke külön kitért arra is, hogy az online tér mellett Frutti és Veggi idén tízállomásos roadshowra indult, és bejárta Magyarországot, közel 3 ezer kilométert utazva. Az állomásokon több mint 1.600 kilogramm gyümölcs és mintegy 550 kilogramm zöldség fogyott. Az egyik legnépszerűbb aktivitás pedig a turmix-bicikli volt, amellyel közel 300 liter gyümölcslevet készítettek, majd ittak meg az érdeklődők.

Szerettessük meg a gombát

A gomba a közhiedelemmel ellentétben nem zöldség” – jelentette ki Rácz Gergely, a Korona Gomba tulajdonosa. Majd elmondta, hogy bár a gomba rendkívül egészséges, itthon mégis keveset fogyasztunk belőle, nagyjából 1-1,5 kilogrammot évente, míg Nyugat-Európában ennek a mennyiségnek a duplája a jellemző.

Rácz Gergely, a Korona Gomba tulajdonosa

Rácz Gergely, a Korona Gomba tulajdonosa

„Nagy öröm számunkra, hogy a mai esemény fókuszában a gomba áll, hiszen fő célunk, hogy megismertessük és megszerettessük a gombát, hogy minél többen, minél többet fogyasszanak belőle. Egyfelől mert nagyon egészséges, másfelől mert rendkívül sokféleképpen felhasználható.”

– zárta gondolatait a szakember.

Befejeződött a #ZöldségGyümölcsHős pályázat

Az Európai Friss Csapat program első évét értékelve Szendrei László elmondta, hogy idén először megválasztották Magyarország #ZöldségGyümölcsHősét, aki 2021-ben viselheti ezt a megtisztelő címet. Mint mondta, több pályázat is érkezett, amelyek közül az első ötöt részesítik elismerésben. A nyertes, Horváth Erika, orosztonyi óvodavezető lett, aki saját óvodakert programot indított.

Szendrei László Horváth Erika, orosztonyi óvodavezetővel

Szendrei László Horváth Erika, orosztonyi óvodavezetővel, Magyarország #ZöldségGyümölcsHősével

Egyik népszerű mondása, amit minden óvodása kívülről fúj:

„A zöldség az ehető egészség!”

Nyereménye 100 kg zöldség és gyümölcs a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és magyar termelők jóvoltából. Az elismerő oklevelet és a nyereményt jelképező gyümölcskosarat Szendrei László adta át a boldog nyertesnek.

Egészséges, gombás finomságok a terítéken

A program hivatalos részét követően a már megszokott közös főzés következett: Havas Dóra gasztro-szakember sonkával és sajttal töltött gombafejeket készített, míg Fülöp Lili dietetikus egy könnyed gombasalátát mutatott be. A program gasztro-szakembere szerint a gombával kapcsolatban van néhány praktika, amiket érdemes mindenkinek megtanulni.

Gomba üzem

Gomba üzem

Gomba üzem

„A legalapvetőbb: nem kell pucolni! Bőven elég a gombát bő vízzel megmosni.”

– kezdte Havas Dóra. Az elkészítéssel kapcsolatban kiemelte, hogy milyen sokféleképpen készíthető el a gomba: lehet párolni, pirítani, grillezni, rántani, tölteni, de bizonyos fajták akár nyersen is fogyaszthatók. Kevesen tudják, hogy glutamát-tartalma miatt a gombával csökkenthető a sóhasználat a főzés során, mert kiemeli az ételek természetes ízét, és jellegzetes aromát ad nekik. Ha tartósításról van szó, a gombát lehet fagyasztani, de szárítva is tárolható.

„Az azonban fontos, hogy a friss gomba 4-7 napig áll el a hűtőben, de ha a több napos gomba kalapja még száraz, nem nyálkás, nem foltos és nincs szaga, akkor utána is felhasználható. A gombás ételeket azonban lehetőség szerint mindig az elkészítés napján kell elfogyasztani.”

Emellett a program dietetikusa, Fülöp Lili elmondta, hogy a gombának számos jótékony hatása van. Például természetes forrása a D-vitaminnak, ami az őszi-téli vitaminhiányos időszakban nagy segítséget jelenthet az immunrendszernek. Emellett a gombafélék teljes értékű fehérjekészlettel rendelkeznek, azaz tartalmazzák az összes esszenciális aminosavat, amelyek elengedhetetlenül szükségesek az emberi test működéséhez. B-vitaminokban is gazdag, amelyek a szervezet energiaraktárának hatékony feltöltéséhez járulnak hozzá.

Hajtun György

Ízletes gombás receptek:

Az Európai Friss Csapat gombás receptjeit érdemes otthon is kipróbálni, mert gyorsan elkészülnek és igazán ízletes, gyerekbarát fogások. És még egészségesek is!  Az Európai Friss Csapat receptjei elérhetők a www.frutti-veggi.hu/receptek oldalon.

Töltött, sült gombafejek

Hozzávalók 4 személynek

8-10 nagy gomba (pl. portobello vagy csiperke)

1 evőkanál szójaszósz

1 evőkanál balzsamecet

2 evőkanál olívaolaj

1 gerezd fokhagyma

15 dkg főtt sonka

15 dkg reszelt sajt

1 csokor petrezselyem

1 evőkanál olívaolaj

A gombafejeket legalább 1 órára bepácoljuk a szójaszósz, a balzsamecet, az olívaolaj és a finomra reszelt fokhagyma keverékébe. Lecsepegtetjük, majd forró grillre tesszük, és puhára sütjük őket.

Közben lepirítjuk a kis kockára vágott sonkát, és összekeverjük a finomra aprított petrezselyemmel és a reszelt sajttal. A keveréket a forró gombafejekbe töltjük, és azonnal tálaljuk húsok mellé köretnek vagy előételnek. Sörkorcsolyának sem rossz!

 Gombasaláta

Hozzávalók egy adaghoz

200 g csiperkegomba

1 fej kisebb vöröshagyma

1 gerezd fokhagyma

½ db citrom leve

4-5 ek paradicsompüré

½ csokor petrezselyem

1 evőkanál olívaolaj

rozmaring, só, bors ízlés szerint

A hagymákat apróra vágjuk, és kevés olajon egy serpenyőben megfuttatjuk. Eközben vékonyra szeleteljük a gombákat, és hozzáadjuk a hagymához. Felöntjük egy kevés vízzel, majd néhány percig (max. 10 perc) pároljuk. Ezután hozzáadjuk a rozmaringot, a sót, a borsot és a fél citrom levét. Ha kellően puhára párolódott a gomba, a paradicsompürét is hozzátesszük. Az elkészült salátát meglocsoljuk egy evőkanál olívaolajjal, és apróra vágott petrezselyemmel tálaljuk.

A közös főzés alapanyagai

A közös főzés alapanyagai

Fotók: a Szerző

Cikk megosztása: