Hírek az agrárgazdaságról

Halászat - horgászat

Halállományunk védelme érdekében ellenőriz a Nébih

A Nébih egész évben vizsgálja a Magyarország vízterületein végzett halgazdálkodási tevékenységet, beleértve a horgásztatást és a haltelepítést is. Utóbbiak kizárólag nyilvántartott halgazdálkodási vízterületen, a halgazdálkodási hatóság által jóváhagyott halgazdálkodási terv alapján, a halgazdálkodásra jogosult által folytathatók.

Közzétéve:

Délutáni fogás, 9 kg-os ponty - horgász és fotó Bálint Zoltán
Cikk megosztása:

Sziráki Bence, a Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet ügyvezető igazgatója arról tájékoztatott, hogy halgazdálkodási vízterületeink őshonos halállományának védelme érdekében a Nébih Állami Halőri Szolgálata idén tavasszal több, mint 50 esetben tartott helyszíni ellenőrzést. Az ellenőrzések során a szakemberek 5 esetben indítottak eljárást, 2 esetben tiltották meg a kihelyezni kívánt hal telepítését – idegenhonos halfaj telepítésének szándéka vagy víziállat-egészségőri igazolás hiánya miatt –, továbbá 15 esetben jelenleg is vizsgálatot folytatnak.

Az idei évben összesen több mint 6 millió forint halgazdálkodási bírságot szabtak ki kollégáink jogosulatlan, valamint nem a halgazdálkodási tervnek megfelelő halgazdálkodási tevékenység miatt.

A halgazdálkodási vízterületről

Magyarországon minden olyan vízterület, amely jellegének megváltoztatása nélkül időszakosan vagy állandóan alkalmas a hal életfeltételeinek biztosítására, az halgazdálkodási vízterületnek minősül. Kivételt képez a haltermelő létesítmény, mely olyan mesterséges létesítmény, amelyet hal vagy más hasznos víziállat termelésére használnak, valamint erre a célra terveztek és engedélyeztek.

A nem nyilvántartott halgazdálkodási vízterületeken halgazdálkodási tevékenység nem folytatható. Tehát haltelepítés, térítés ellenében őshonos halfaj elvitelének engedélyezése, továbbá területi jegy értékesítés nem végezhető, a halfogási tevékenység pedig csakis a nem nyilvántartott halgazdálkodási vízterületre vonatkozó jogszabályok szerint folytatható. A jogszabályban előírt kötelezettségek betartása alól a magántulajdonban lévő, nyilvántartásba nem vett „horgásztavak” sem mentesülnek! A rájuk alkalmazandó szabályozás a nem nyilvántartott halgazdálkodási vízterületekével azonos, hiszen a mederterület tulajdonjoga nem jelent automatikus halgazdálkodási jogosultságot.

A hal védelméről és a halgazdálkodásról szóló törvény szerint, a halgazdálkodási hatóság által jóváhagyott halgazdálkodási tervben foglaltak alapján haltermelés nyilvántartott halgazdálkodási vízterületen vagy annak részén is folytatható. Ebben az esetben a telepített hal tulajdonjoga, kifogása és forgalomba hozatala tekintetében az adott halgazdálkodási vízterület vagy annak része haltermelési létesítménynek minősül.

1,5 kg-os süllõ - Horgász és fotó Bálint Zoltán

1,5 kg-os süllõ – Horgász és fotó: Bálint Zoltán

A horgászati célú halgazdálkodás során végzett, a horgászat érdekeit szolgáló haltermelést kizárólag víztározón vagy eredetileg halastónak létesített nyilvántartott halgazdálkodási vízterületen lehet folytatni. (A horgászati célú halgazdálkodás olyan halgazdálkodási forma, ahol a fő tevékenység a horgászat vagy a horgászathoz szükséges halállomány biztosítása.)

Bejelentési kötelezettség

A halgazdálkodási hatóság a halgazdálkodási jog jogosultjáról és a halgazdálkodási vízterületekről – a nemzeti vagyonnal való felelős gazdálkodás átláthatósága és a nyilvántartott halgazdálkodási vízterületekre vonatkozó előírások érvényre juttatása céljából – nyilvántartást vezet. Azt a halgazdálkodási vízterületet, ahol halgazdálkodási tevékenységet folytatnak vagy a jövőben folytatni kívánnak, a halgazdálkodási hatósághoz be kell jelenteni.

Amennyiben a bejelentés nem történik meg, a halgazdálkodási vízterületet a halgazdálkodási hatóság hivatalból vagy a halgazdálkodási vízterület fekvése szerinti ingatlan tulajdonosának bejelentésére – a nyilvántartott halgazdálkodási vízterületekre vonatkozó előírásainak érvényre juttatása céljából – veszi nyilvántartásba.

A Nébih felhívja a haltermelők figyelmét is, hogy egy 2018. december 23-án hatályba lépett rendeletmódosítás* értelmében az Országos Adatbázisban történő nyilvántartás céljából az állattartóknak be kell jelenteniük mindazon haltartó tenyészeteket, amelyek halastóval rendelkeznek, még a harminc hektár alatt vízfelület esetén is. Mindazok, akik még nem jelentkeztek be a Tenyészet Információs Rendszerbe haltartóként, valamint nem rendelkeznek tenyészetkóddal, a megyei kormányhivatalok járási vagy megyei ügyfélszolgálatán, valamint a Nébih ÜPR rendszerén keresztül tehetnek eleget kötelezettségüknek.

Ponty az asztalon - Horgász és fotó Bálint Zoltán

Ponty az asztalon, manírozott hal készült belőle – Horgász és fotó: Bálint Zoltán

Haltermelők bejelentési kötelezettségéről részletesebben az alábbi linken tájékozódhat:
https://portal.nebih.gov.hu/-/bejelenteskotelezette-valtak-a-harminc-hektar-alatti-halastavak-is

Forrás: MA-HAL

Címlapfotón: Délutáni fogás, 9 kg-os ponty – Horgász és fotó: Bálint Zoltán

Cikk megosztása: