Hírek az agrárgazdaságról

Agrárdiplomácia

Hazánk egyre fontosabb agrárpartnere Egyiptom

Közös egyiptomi-magyar mezőgazdasági szakbizottság felállításáról állapodott meg Nagy István agrárminiszter és Esszajid Elkoszajar, az Egyiptomi Arab Köztársaság mezőgazdasági és talajjavítási minisztere a két tárcavezető csütörtöki budapesti találkozóján.

Közzétéve:

egyiptom mezőgazdaság
Cikk megosztása:

Nagy István agrárminiszter az egyeztetésen arról tájékoztatott, hogy

a két ország egyre több területen működik együtt, ami nemcsak a mezőgazdaság, hanem a gazdák számára is előnyös.

A tárcavezető példaként említette az oktatást, a vízgazdálkodást, a vetőmagtermesztést és az állattenyésztést is. A miniszter kiemelte, hogy a mezőgazdaság stratégiai ágazattá válik mindenhol a világban, ugyanakkor az élelmiszeripar és az ivóvíz kérdése fogja meghatározni az előttünk álló időszak tennivalóit.

Az éghajlatváltozáshoz az egész agráriumnak alkalmazkodnia kell.

Az aszály és az állatbetegségek ugyanis nem állnak meg a határokon, ezért közös válaszokat kell adnunk az előttünk álló kihívásokra, amihez a legszélesebb körű nemzetközi együttműködés szükséges. Nagy István nemzeti kincsnek nevezte hazánk genetikai sokféleségét, egyúttal arra is kitért, hogy

Magyarország a világ egyik legnagyobb vetőmagexportőre. Megerősítette, hogy a hazai tudást és tapasztalatot készek vagyunk megosztani Egyiptommal is.

A megbeszélésen Esszajid Elkoszajar egyiptomi-magyar mezőgazdasági szakbizottság felállítására tett javaslatot, ami hozzájárulna a két ország agrárkapcsolatainak elmélyítéséhez és a megszerzett nemzeti tapasztalatok átadásához. A miniszter a klímaváltozáshoz történő alkalmazkodást tartja az egyik legfontosabb feladatnak, ami komoly kihívások elé állítja az agráriumot is. Esszajid Elkoszajar szerint a mezőgazdaság és élelmiszeripar nemcsak stratégiai, hanem nemzetbiztonsági kérdés is. Hangsúlyozta, hogy

Egyiptomban a lakosság 25 százaléka él az agráriumból, ami a GDP 15-16 százalékát teszi ki, az exportnak pedig a 17 százalékát adja.

A találkozó végén a miniszterek tárcaközi halászati együttműködésről szóló egyetértési szándéknyilatkozatot írtak alá.

egyiptom mezőgazdaság

egyiptom mezőgazdaság

egyiptom mezőgazdaság

egyiptom mezőgazdaság

egyiptom mezőgazdaság

Agrár24.hu

Cikk megosztása: