Hírek az agrárgazdaságról

Növénytermesztés

Hollandia: Energiaválság ellen apró ezüstgolyók a növényekre

Számos holland paradicsom- és uborkatermesztő a jelenlegi áram-, és gázárak mellett egyszerűen képtelen tovább működtetni termesztőlétesítményeit: az egy négyzetméterre eső energiaköltségek akár a 70 eurót (25,5 ezer Ft-ot) is elérhetik, ami egy szezonban évi 700 ezer euró/ha (255 millió Ft/ha) költséget jelentene – ezt nyilvánvalóan senki sem tudná megfizetni.

Közzétéve:

ezüstgolyók a mezőgazdaságban növényekre
Cikk megosztása:

Ezért egyes holland üvegházak már el is adták a hosszabb távra alacsonyabb áron megkötött gázszerződéseiket ipari felhasználóknak, felhagytak a termesztéssel, így a zöldségpiac kínálati oldala egyre zsugorodik, az árak pedig már a német piacokon is érezhetően megemelkedtek.

Erre a helyzetre jelenthet legalább részleges megoldást

egy új szabadalom, mely igen apró, elemi, kolloid ezüstgolyókat alkalmaz, amik az öntözővízzel érik el a növényeket.

A mikroszkopikus méretű ezüstgömböcskék megváltoztatják a bejövő fény hullámhosszát, ami azt jelenti, hogy egyidejűleg több kloroplaszt működik, vagyis a növény fotoszintézise erősebb lesz és felgyorsul.

Az ezüstrészecskék hatása talán a diszkógömbhöz hasonlítható leginkább: az ezüst nanopartikulumok a leveleken, és magában a növényben is különböző irányokban szórják a fényt.

Martin Heinisch professzor, a fémalapú nanotechnológiás nyomelem-műtrágyákat fejlesztő B+H Solutions GmbH egyik tudományos tanácsadója szerint a kevesebb fény (mindegy, hogy természetes vagy mesterséges) ellenére a kezelés hatására a növények növekedése felgyorsul.

Az ezüst-nanorészecskékből pedig egy hektárra körülbelül egy gramm ezüstnek megfelelő mennyiséget kell csak adagolni, ráadásul kifejezetten erős antibakteriális és gombaölő hatása miatt a szabadföldi alkalmazás során petrezselyem esetében el lehetett hagyni a fungicidek alkalmazását.

Az üvegházi termelők jelentősen csökkenthetik a pótmegvilágítás fényerejét, és ezzel rengeteg energiát takaríthatnak meg. Olyannyira, hogy a cég szerint a termesztés még a mostani magasabb energiaárak mellett is jövedelmező lesz, és a zöldségek ára ismét megfizethetővé válik a fogyasztók számára.

FruitVeb

Cikk megosztása: