Az Agrárgazdaság Híreivel

Élelmiszeripar

Imitátum élelmiszerek a VII. Nébih Kerekasztalon

Az imitátumok fogyasztói megítélése, valamint a gyártók és kereskedők álláspontjának összevetése volt a témája a VII. Nébih Kerekasztalnak 2022. március 10-én. A rendezvény középpontjában a speciális termékcsoport jelenlegi helyzete, a lehetséges fejlesztések és a vásárlói szemléletformálást célzó megoldások álltak.

Közzétéve:

helyettesítõ imitátum élelmiszerek
Cikk megosztása:

Kerekasztal-beszélgetést tartottak az imitátumok (például a frissföl, baromfirudacska, növényi „tejek”, margarin), azaz a helyettesítő élelmiszerek ügyében

A Nébih Kerekasztal célja, hogy egy-egy aktuális téma kapcsán megszólítsa az érintett élelmiszerlánc-szereplőket és az álláspontok összevetésével megtalálja, kialakítsa azt a jó gyakorlatot, amely a társadalom számára a legelőnyösebb. Legutóbb az imitátum élelmiszerek kínálatban betöltött jelenlegi és jövőbeli helyzetének értékelése került napirendre, amely élénk tapasztalatcserére sarkallta a több mint 100 résztvevőt.

A helyettesítő élelmiszerek története a napóleoni háborúkig nyúlik vissza, létrehozásukat akkoriban a kényszer – a nyersanyaghiány és a költségcsökkentés – motiválta. Napjainkban azonban olyan szempontok is felmerülnek, sőt egyre dominánsabbá válnak tervezésükkor, mint például az egészségtudatos vagy éppen a fenntarthatósági kérdések iránt fogékony vásárlók igényei.

A kerekasztal-beszélgetés résztvevői egyetértettek abban, hogy az imitátumoknak helye van a modern élelmiszer-kínálatban, fontos azonban, hogy a gyártói innovációkat a fogyasztók hiteles és egyértelmű tájékoztatása is támogassa.

Mind a témában készült felmérések, mind a hatósági ellenőrzési tapasztalatok rámutattak arra, hogy rendkívül fontos a fogyasztók ismereteinek bővítése és a szemléletformálás. Ugyanakkor

a kínálati oldalon is fokozott figyelmet kell fordítani arra, hogy a termékcímkék és a termékek polcon való elhelyezése ne tévessze meg a vásárlókat.

A jelenleg még meglévő anomáliák felszámolása érdekében az Agrárminisztérium és a Nébih, a szakmai szereplőkkel együttműködve, az imitátum élelmiszerekre fókuszáló programot indít, amelynek célja a fogyasztók tájékoztatását elősegítő jó gyakorlatok támogatása.

A VII. Nébih Kerekasztal eseményen elhangzott előadások diái elérhetők a https://portal.nebih.gov.hu/kerekasztal oldalon.

Forrás: Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal

Cikk megosztása: