Hírek az agrárgazdaságról

Lovassport

Ismét világversenyt rendez az Állami Ménesgazdaság Szilvásvárad

2021.október 7-10. között a Szilvásváradi Lipicai Lovasközpont ad otthont a FEI Fiatal Fogatlovak Világbajnokságának, ahol eddig soha nem látott mezőny, 9 nemzet mintegy 52 fiatal lóval méretteti meg magát- jelentette ki Cseri Dávid, az Állami Ménesgazdaság Szilvásvárad igazgatója.

Közzétéve:

Állami Ménesgazdaság Szilvásvárad - 2021
Cikk megosztása:

A világ lovassportjában elterjedt és igen népszerű a fiatal lovak nemzetközi szintű megmérettetése, de sokáig csak az olimpiai szakágakban volt erre példa. 2015-ben azonban magyar szakemberek kezdeményezése nyomán a Nemzetközi Lovas Szövetség kidolgozta a fiatal fogatlovak világbajnokságának szabályzatát, amelyet a 2020-as esztendő kivételével eddig minden évben a mezőhegyesi Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. rendezett.

Cseri Dávid szerint nagy büszkeség most átvenni a stafétát Mezőhegyestől és otthont biztosítani a Világbajnokságnak, amelynek megrendezésével lehetőség nyílik a szilvásváradi lipicai ménes és évszázados lótenyésztési hagyományok bemutatására a hazai és nemzetközi közönségnek egyaránt. Hozzátette: a fiatal lovak világbajnoksága keretet biztosít, és rendszerbe foglalja nemzeti és nemzetközi szinten a fiatal fogatlovak felkészítését a nemzetközi szintre. Ezen túl a tenyésztés számára jó visszajelzés, ráadásul nagyszerű piaci lehetőséget teremt a hazai tenyésztők és a magyar lófajták számára.

Az igazgató felhívta a figyelmet, hogy a világbajnokság nem a megszokott háromnapos fogathajtó versenyek szerint zajlik majd: az első két napon egy kvalifikációs fordulón vesznek részt a lovak, amely egy kombinált díj-és akadályhajtó pálya teljesítését jelenti. Ezt követően a szombati versenynapon díjhajtás döntőjére kerül sor, majd az utolsó napon egy kombinált maratonhajtást teljesítenek a fogatok. A két döntő pontszáma alapján kerülnek ki a nyertesek. Hozzátette: 2021. október 9-én, 19:00-tól az „Egy a természettel”  Vadászati és Természeti Világkiállítást kísérő rendezvényeként egy különleges előadást is megtekinthetnek majd az érdeklődők,  amelyen közel 100 hagyományőrző huszár is részt vesz.

Állami Ménesgazdaság Szilvásvárad - 2021

Forrás: AM Sajtó

Fotók: Állami Ménesgazdaság Szilvásvárad

Cikk megosztása: