Az Agrárgazdaság Híreivel

Halászat - horgászat

Jut elegendő hal a karácsonyi asztalokra

A lehalászási időszak végén már látható, az előző évekhez képest elmarad az idei haltermés, ugyanakkor a haltermelők ki tudják szolgálni a hazai karácsonyi halfogyasztási igényeket. Erre hívta fel a figyelmet az Advent Óbudán Fő téri rendezvényen az Agrármarketing Centrum (AMC), és a Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet (MA-HAL) közös sajtótájékoztatóján. A karácsonyig tartó vásáron a Kapj rá! kampány keretében, hétköznap színes programokkal, kerékpörgető kvízzel, gyerekfoglalkoztatóval, ismeretterjesztő anyagokkal és fotókiállítással várják a látogatókat, hétvégén emellett változatos, édesvízi halak elkészítését is láthatják és kóstolhatják az ünnepre hangolódók.

Közzétéve:

halsajt
Cikk megosztása:

Ondré Péter, az AMC ügyvezetője elmondta, hogy az éves 6,5 kg fejenkénti átlagfogyasztás 40-45 százaléka realizálódik a karácsonyi időszakban. A „Kapj rá!” halfogyasztást ösztönző kampány elsődleges célja a korábbi, 5,4 kg/fő éves átlagos fogyasztás 20 százalékkal való növelése volt. A kampány során a halból készült ételeket is népszerűsítették, egyben a fogyasztók halgasztronómiai tudását is gyarapították. A program indulása, 2017 óta csaknem 5 millió embert értek el, és 77 ezer adag ételt kóstoltattak különböző rendezvényeken és roadshow-kon.

Ondré Péter

Ondré Péter

„Azt látjuk, hogy egyre többen próbálják beépíteni a heti étkezéseikbe az édesvízi halfajokból készülő ételeket, ebben tudunk segítséget nyújtani nekik a kampány oldalán megtalálható, konyhatechnológiákat bemutató kisfilmekkel és receptekkel is.” – fogalmazott az ügyvezető.

A „Kapj rá!” kampány fő üzenete, hogy egész évben érdemes halat fogyasztani, hiszen mivel a halhús élettani hatásai igen pozitívok. E fehérje forrásnak magas az omega-3 zsírsav, a foszfor-, a jód-, a fluor-,a szelén-, a vas-, a kálium- és a kalcium-, valamint az A-, a D-, a B2-, a B6-, és a B12-vitamin-tartalma. A hal fogyasztása csökkenti a szívroham kockázatát, sokat segíthet például a stressz leküzdésében, vagy a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében, csökkenti az időskori szellemi leépülés kockázatát.

kapjrá.hu

„Az Advent Óbuda Fő téri vásáron 2021. november 26. és december 24. között különféle halfajok elkészítési módjaival, illetve halas különlegességek és egyedülálló ízvilágú halakkal ismertetjük meg a látogatókat hétvégén. Emellett hétköznap a kisebbeket gyermekfoglalkoztatóval, halas játékokkal, kézműves foglalkozással, kvízjátékkal várjuk” – hangsúlyozta Ondré Péter.

A receptekért és érdekességekért érdemes a kapjra.hu oldalt is felkeresni, ahol a hallal kapcsolatban sok érdekességet talál a böngésző. Itt megtalálható Rácz Jenő séf halgasztro videóblog sorozata, a halbolt és halétterem kereső, halas tematikájú játékok, valamint applikáció formájában egy nagy halhatározó is elérhető.

Lévai Ferenc, a MA-HAL szóvivője arról tájékoztatott, hogy az édesvízi halakat már most érdemes beszerezni, hiszen a halhús az otthoni fagyasztást is jól viseli. Az idei haltermés várhatóan elmarad a korábbi évektől mennyiségben, ugyanakkor biztonsággal lesz elegendő hazai ponty, harcsa, afrikai harcsa, busa is karácsonyra.

Ondré Péter, az AMC ügyvezetője és Lévai Ferenc, a MA-HAL szóvivője (b-j)

Ondré Péter, az AMC ügyvezetője és Lévai Ferenc, a MA-HAL szóvivője (b-j)

„A haltermelők számára minden évben kihívást jelent az időjárás, a vízhiány, a halfogyasztó védett állatok pusztítása. Az idei évben a kukorica-, a gázolajár és bérköltségek növekedése is nehezítette a termelést, ugyanakkor a szektor így is biztonsággal el tudja látni a hazai igényeket. Az idei év agrometeorológiai anomáliából adódóan süllőből és csukából a tervezettnél kisebb lesz a hozam, de mivel a MA-HAL tagjai önként korlátozták az exportot, így ezekből a halfajokból is lesz idehaza kellő mennyiség.”

Lévai Ferenc szólt arról is, hogy a hazai halgazdaságokat választva a fogyasztók nem csak biztonságos és ellenőrzött halat vásárolhatnak, hanem a hazai intenzív, és tógazdaságok a fenntartható, környezetvédelmi szempontokra is figyelnek. A haltermelés a leginkább környezetbarát tevékenység, mivel nem károsítja, hanem gazdagítja a mikro, és makró környezetet. A karácsony előtti hetekben – a korábbi évekhez hasonlóan – a termelők országszerte mintegy 80-90 helyen kinyitják a kapuikat, így a fogyasztóknak lehetőségük lesz közvetlenül is vásárolni a haltermelőktől. Az interaktív térkép a www.magyarhal.hu weboldalon keresztül érhető el.

További információk: kapjra.hu   és www.halpentek.hu

A „Kapj rá!” kampányról:

Az Európai Tengerügyi és Halászati Alap (ETHA) és Magyarország társfinanszírozásával megvalósuló „Kapj rá!” kampány elsődleges célja a hazai halfogyasztás növelése. A kampány weboldalán, a kapjra.hu oldalon a látogatók információs anyagokat, receptgyűjteményeket és konyhatechnológiai írásokat találnak, amelyek segítik az eligazodást a halgasztronómia világában. A kampány egyszerre igyekszik felhívni a figyelmet az egészséges életmód és a tudatos táplálkozás fontosságára, valamint a fogyasztók számára is megmutatni a halételek sokféleségét és változatos ízvilágát. Az Európai Unió 2006-ban döntött úgy, hogy a halászati támogatásokat leválasztja az agrártámogatási rendszerről, és így hívta életre a 2007-2013-as programozási időszakra az Európai Halászati Alapot.

A 2014-2020-as pénzügyi időszakban Magyarország számára a Magyar Halgazdálkodási Operatív Program (MAHOP 2014-2020) keretében az előző időszakhoz képest 20%-kal több forrás – a hazai társfinanszírozással együtt valamivel több, mint 17,5 milliárd forint – áll rendelkezésre a haltermeléshez, a halfeldolgozáshoz és a halastavak természeti értékeinek megőrzéséhez kapcsolódó intézkedésekre, illetve a halételek fogyasztásának népszerűsítésére.

További információ a „Kapj rá!” kampányról és a halételekről a kapjra.hu weboldalon és a https://www.facebook.com/kapjra/ közösségi oldalon érhető el.

Agrár24.hu

Cikk megosztása: