Hírek az agrárgazdaságról

Rendezvény

Kihívást és lehetőséget egyaránt tartogat a jövő az agrárium számára

Az infláció és az orosz-ukrán konfliktus korábban nem látott kihívásokat, az uniós környezetvédelmi törekvések pedig új lehetőségeket jelentenek az agrárium számára – hangzott el az OTP Agrár Gálán. Az eseményen a hitelintézet Agráriumért OTP Díjjal tüntetett ki öt mezőgazdasági és élelmiszeripari vállalkozást, kiemelkedő szakmai teljesítményük elismeréseként. Emellett a hitelintézet és partnerei a gála keretében több millió forinttal támogatták az UNICEF Fiatal klímahősök kampányát.

Közzétéve:

Cikk megosztása:

Az energia-, és takarmányárak növekedése már most komolyan befolyásolja az agrárvállalkozások jövedelmezőségét, az orosz-ukrán konfliktus, a magas infláció hatásai pedig további nehézségeket jelentenek– emelte ki az OTP Agrár Gálán, a hitelintézet Agrárágazati Igazgatóságának partnerrendezvényén Csányi Sándor, az OTP Bank elnök-vezérigazgatója.

„Azok a vállalkozások, amelyek jól gazdálkodtak, a fejlesztéseket hatékonyan valósították meg, könnyebben elviselik a jelenlegi kihívásokat. Jelenleg is rendelkezésre állnak hitelforrások, az OTP Bank tovább folytatja a normatív támogatások előfinanszírozását, ezekből jelenleg 35 féle áll rendelkezésre. Nagyon fontos, hogy a Magyar Nemzeti Bank az OTP Bank zöldhitel keretrendszerét fogadta el először, a feltételek teljesülése esetén ennek segítségével a vállalkozások kedvezőbb kondíciókkal juthatnak forráshoz. A környezetvédelemi szempontok fokozottabb figyelembevétele, az innovatív technológiák alkalmazása szükséges ahhoz, hogy a jövő kihívásaival sikeresen tudjon szembenézni az ágazat” mondta felszólalásában Csányi Sándor.

„A kormány célja az ország élelmezésbiztonságának megerősítése, a magyar mezőgazdaság, a gazdatársadalom és a vidéki polgárság további támogatása. Az elmúlt időszak forrásain túl újabb 1500 milliárd forintot fordítunk beruházásokra. Így többek között 450 milliárd forint jut az élelmiszeripari fejlesztésekre, 280 milliárd forint az állattartás megújítására, 180 milliárd forint a kertészetek fejlesztésére, 260 milliárd forintot a mezőgazdaság többi üzemfejlesztésére és 100 milliárd forint pedig az öntözéses beruházásokra. A támogatásoknak köszönhetően 2030-ra hazánk éves mezőgazdasági kibocsátása a duplájára, 6000 milliárd forintra emelkedhet” – fogalmazott Dr. Nagy István agrárminiszter.

Az OTP Agrár kezdeményezésére a hitelintézet, valamint a gála résztvevői összesen több millió forinttal támogatták az UNICEF Magyarország – fenntartható jövőt célzó – Fiatal Klímahősök kampányát.

„Az UNICEF közvetlenül nem tud hozzájárulni az agrárium kihívásainak leküzdéséhez – de a fenntarthatóbb világért mi is sokat tehetünk. Például úgy, hogy edukációval, figyelemfelhívó akciókkal, valós részvételt és cselekvést lehetővé tévő programokkal segítséget nyújtunk a fiataloknak, hogy megbirkózzanak a klímaszorongással, és a kellő tudással felvértezve felelős, környezettudatos, a fenntartható gazdaság iránt elkötelezett szakemberek, döntéshozók és fogyasztók váljanak belőlük” – mutatott rá Mészáros Antónia, az UNICEF Magyarország ügyvezető igazgatója.

A rendezvényen öt mezőgazdasági, illetve élelmiszeripari vállalkozás képviselője vehette át az Agráriumért OTP Díjat. A hitelintézet idén harmadszor adta át öt kategóriában az elismerést, amelyet azért alapított, hogy egy rangos és hiteles díjjal ráirányítsa a figyelmet a mezőgazdasági és élelmiszeripari vállalkozások értékteremtő munkájára és kiemelkedő szakmai teljesítményére, amely az ágazat minden szereplője számára példaként szolgálhat.

Az öt kategória díjazottjait a 2012-ben – Csányi Sándor, az OTP Bank elnök-vezérigazgatója által – alapított, akadémikusok és szakmai szervezetek képviselőiből álló Agrárkollégium választotta ki a jelöltek közül.

Az öt kategória díjazottjai:

Növénytermesztés: MENTÉSZ Zrt. – a mezőtúri vállalkozás gabonát, olajos magvakat, valamint fehér és indiánrizst termeszt, emellett puffasztó üzemében rizs és gabona termékeket állít elő.

Állattenyésztés: Bold Agro Kft. – a derecskei társaság Magyarország egyik leghatékonyabb növény- és gyümölcstermesztő, valamint sertéstenyésztő agrárvállalkozása.

Kertészet: Hódkertész Kft. – a hódmezővásárhelyi vállalkozás fő tevékenysége az üvegházi zöldségtermesztés, amelyben komoly hangsúlyt kap a fenntarthatóság.

Élelmiszeripar: Lipóti Pékség – az országosan ismert márkanévhez mára csaknem 300 mintabolt kapcsolódik, és jelenleg 5 sütőüzemmel rendelkezik.

Nemzetközi tevékenység: Agrosprint Zrt. – a karcagi vállalkozás zöldégek és gyümölcsök feldolgozásával, valamint gyorsfagyasztásával foglalkozik, termékeinek meghatározó hányadát exportálja.

Forrás: OTP Agrár

Cikk megosztása: