Hírek az agrárgazdaságról

Növénytermesztés

Kormányzati beavatkozás készül Lengyelországban a műtrágyaárak csökkentésére

A lengyel mezőgazdasági és vidékfejlesztési miniszter, Grzegorz Puda a miniszterelnökkel és a legnagyobb belföldi műtrágyagyártókkal folyatott megbeszéléseket a kritikusság váló műtrágyaárak kormányzati visszafogása érdekében. A cél a műtrágyák árának 30% körüli csökkentése.

Közzétéve:

műtrágya
Cikk megosztása:

Lengyelországban a két legnagyobb műtrágyagyártó vállalat a Grupa Azoty (év 5 millió tonna) és az Anwil (évi 1 millió tonna, de jövőre már 1,5 millió tonnás kapacitással terveznek). A hivatalos tájékoztatás szerint a műtrágyák árának elszabadulását a földgáz drágulása okozta, ami a gyártási költségek több mint 70%-át adja, és különösen nagy az aránya a nitrogénműtrágyák előállításában. Számos európai ország, köztük Hollandia, Franciaország, Németország és Spanyolország máris jelentősen csökkentette a gyártási volument.

A mezőgazdasági miniszter egyben elmondta, hogy Lengyelország nem exportál műtrágyát sem Nyugat-Európa, sem Ukrajna felé. A bejelentés a gazdák megnyugtatására szolgált, akik az előző hetekben tüntetéseket és vasútvonalak lezárását helyezték kilátásba, mivel elterjedt, hogy az egekbe szökő műtrágyaárak közepette egyes cégek külföldre szállítják a hazai gyártású alapanyagot.

Forrás: FruitVeb

Cikk megosztása: