Hírek az agrárgazdaságról

Növénytermesztés

Környezeti és gazdasági érdek a műtrágya kiváltás elősegítése

Trágyafeldolgozó üzemek létrehozását segítő új támogatási konstrukció készül – jelentette be Nagy István agrárminiszter.

Közzétéve:

műtrágya kiváltása szerves trágyával - agrár24.hu
Cikk megosztása:

A tárcavezető szerint a mezőgazdaság számára kulcsfontosságú a tápanyag-utánpótlás és a műtrágya minél magasabb fokú kiváltása.

Az Agrárminisztérium kiemelt célja éppen ezért a mezőgazdaságban keletkező szervestrágya környezettudatos feldolgozásának és tovább hasznosításának elősegítése, ami hozzájárul a műtrágya felhasználásának csökkentéséhez.

A trágyafeldolgozó üzemek fejlesztése közvetlenül és jelentősen segítik a mezőgazdasági termelőket az egyre szigorodó uniós környezet- és klímavédelmi elvárásoknak történő megfelelésben. Kifejtette, a szervestrágya fermentálásával olyan termékek állíthatók elő, amelyek az üzemi szántóföldi növénytermesztésben, kertészetekben, továbbá a lakossági felhasználásban talaj kondicionálóként alkalmazhatók. Így jelentősen mérsékelhető a műtrágya felhasználás és a környezet terhelése is.

A tárca támogatja a magasabb hozzáadott értékű termékek előállítását célzó, és a piaci keresletre alapozott kapacitásbővítő fejlesztéseket. A tárcavezető örömtelinek tartja, hogy már működik ilyen üzem Magyarországon. Nagy István arra emlékeztetett, hogy a trágyafeldolgozó üzemek létesítésének támogatása már most is több hazai beruházási program keretei közé beilleszthető, most azonban egy célzottabb konstrukció is készül.

A tárcavezető azt javasolja, hogy a támogatással kapcsolatban kísérjék figyelemmel a www.palyazat.gov.hu oldalt, továbbá a https://vali.hu/ megújult vállalkozói információs portált. Utóbbi felületen a vállalkozók mindössze pár kattintással személyre szabott információkat kaphatnak a vállalkozásuk számára elérhető támogatási és hitellehetőségekről, képzésekről, illetve tájékozódhatnak a vállalkozásokat érintő legfontosabb hírekről és eseményekről.

Forrás: AM Sajtó

Cikk megosztása: