Hírek az agrárgazdaságról

Növénytermesztés

Közzétették a kukoricahibridek 2021. évi fajtakísérleti eredményeit

Nyilvánosak az idei kukorica posztregisztrációs fajtakísérlet eredményei. A vizsgálatot a NAK tizenötödik alkalommal szervezte meg a Gabonatermesztők Országos Szövetségével (GOSZ), a Vetőmag Szövetség Szakmaközi Szervezet és Terméktanáccsal (VSZT).

Közzétéve:

legjobb kukorica vizsgálat hibridek
Cikk megosztása:

Jelentős különbség a kísérleti kukoricavetések eredményei között!

A fajtakísérlethez országszerte tizenegy, eltérő termőhelyi adottságú helyszínen tizenkét fajtatulajdonos negyvenhat hibridjét vetették el, a kiértékelést a NÉBIH szakemberei végezték. A kísérlet eredményei közül kiemelték, hogy a termésmennyiségek között az aszály függvényében országrészenként jelentős a különbség.

Győrffy Balázs, a NAK elnöke a közlemény szerint ajánlati fajtalistaként említette a vizsgált fajtasort, de hangsúlyozva, hogy több más kiváló fajta áll még a termelők rendelkezésre. A VSZT vezetője szerint

a gazdálkodók fontos visszajelzésnek tekintik a közzétett adatokat, amelyek megmutatják, hogy a hibridek milyen eredményeket hoznak az időjárási szélsőségek közepette.

Takács Géza üdvözölte, hogy a nemesítők folyamatosan keresik a kihívásoknak ellenálló fajtákat. Petőházi Tamás, a GOSZ elnöke szerint a kísérletet a gazdálkodói igényeknek megfelelve szervezik, így jövőre várhatóan öntözéses körülmények között is tesztelik a hibrideket.

A kísérletek eredményeiről készült összefoglaló elérhető a NAKlap decemberi számában, a részletes eredményeket tartalmazó kiadvány pedig letölthető a VSZT honlapjától.

legjobb kukorica vizsgálat hibridek NAK VSZT

Forrás: NAK

 

Cikk megosztása: