Agrárgazdasági Hírportál

Recept

Lecsós cukkinicsónak recept – az „Európai Friss Csapat az ízek ereje” programja által

Friss tavaszi zöldséges fogásokkal indult idén az „Európai Friss Csapat – Az ízek ereje” program. A Klauzál téri vásárcsarnok egy főzőstúdiójában tartották a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara zöldség- és gyümölcsfogyasztást ösztönző programja, az Európai Friss Csapat évindító, főzéssel egybekötött sajtótájékoztatóját. Az eseményen Győrffy Balázs, a NAK elnöke és Turcsán Tünde, a GFK üzletágigazgatója tartott beszédet, majd Bernáth József séffel közösen friss tavaszi zöldséges fogásokat készítettek és kóstoltak a résztvevők.

Közzétéve:

Lecsós cukkinicsónak recept
Cikk megosztása:

Lecsós cukkinicsónak – az Európai friss csapat tavaszi receptje

Recept (2 főre)

– 350 g paradicsommártás
– 3 db cukkini
– 1 gerezd fokhagyma
– 1 kis fej salottahagyma
– 1 kis fej vöröshagyma
– 1 kis fej lilahagyma
– 2 db sárga kaliforniai paprika
– 1 db piros kaliforniai paprika
– 1 kis csokor kakukkfű
– 1 kis csokor snidling
– 1 kis csokor bazsalikom
– 35 g olívaolaj
– 4 g finom só
– 50 g bulgur
– néhány szál újhagyma
– frissen őrölt bors ízlés szerint

A sütőt 180°C-ra előmelegítjük. A cukkinit megmossuk, kettévágjuk. Annak érdekében, hogy a cukkinihúst egyben ki tudjuk szedni, először egy rövid pengéjű késsel körülbelül fél cm távolságra a héjától körbevágjuk, aztán egy kanállal először a szára felől, majd az alja felől benyúlva, óvatos mozdulattal kiemeljük.

Az így keletkező cukkinicsónakot bekenjük reszelt fokhagymával, meglocsoljuk olívaolajjal, majd egy kis ág kakukkfüvet helyezünk bele. Bátran sózzuk, és 12-15 percig sütjük. A kivájt cukkinihúst felkockázzuk, és felforrósított serpenyőben kevés olívaolajon, kakukkfűvel lepirítjuk. Sózzuk. Az elkészült cukkinikockákat egy keverőtálba tesszük.

Egy következő cukkiniből karalábévájóval gömböket kanyarintunk ki. A másikat négy részre vágjuk, a magjait eltávolítjuk, és háromszög alakú darabokat vágunk belőle. Mindkét cukkinit kevés olajon megpirítjuk, majd a cukkinikockákhoz adjuk.

A kétféle paprikát kicsumázzuk, kockára vágjuk, és az ismert módon – olívaolaj, só, kakukkfű – pirítjuk.A hagymákat megpucoljuk, cikkekre vágjuk, és ugyanígy járunk el vele.

Az összes elkészült zöldséget alaposan elkeverjük, a kakukkfüvet eltávolítjuk.

A bulgurt sós vízben puhára főzzük, majd leszűrjük, és egy kevés olívaolajjal ízesítjük. Összevágjuk az újhagymát, és belekeverjük. Tálalásig félretesszük. A paradicsommártást felmelegítjük, és a felét hozzáadjuk a zöldségkeverékhez. Ha kell, sózzuk. A paradicsomos zöldségeket púposan a kisült cukkinicsónakba töltjük, és 4-5 percre visszatesszük a sütőbe.

Tálaláskor ovális formában a tányérra kanalazzuk a bulgurt, és a közepére öntünk a paradicsommártásból. Az átmelegedett zöldségcsónakot úgy helyezzük a tetejére, hogy eltakarja a paradicsommártást. A snidlingeket 3-4 cm hosszúra vágjuk, és ezzel, valamint néhány levél bazsalikommal dekoráljuk az ételt.

Jó étvágyat!

Bernáth József és Gyõrffy Balázs

Bernáth József és Gyõrffy Balázs

Bernáth József, a program gasztro házigazdája kifejezetten az Európai Friss Csapat számára álmodta meg a lecsós cukkinicsónakot

Bernáth József, a program gasztro házigazdája kifejezetten az Európai Friss Csapat számára álmodta meg a lecsós cukkinicsónakot

Cikk megosztása: