Hírek az agrárgazdaságról

Méhészet

Magyar kezdeményezésre: Szigorodhatnak a mézkeverékek származás jelölési előírásai

Eredményre vezettek az elmúlt két év erőfeszítései, a Mezőgazdasági és Halászati Tanács október 11.-i ülésén az Európai Bizottság ígéretet tett a mézkeverékek származás jelölési előírásának felülvizsgálatára. Ez megteremti a lehetőségét a származási országok pontos feltüntetésének, amely alapján a vásárlók könnyen felismerhetik a silányabb minőségű, túlnyomórészt nem magyar mézet tartalmazó keverékeket – mondta Nagy István agrárminiszter a Mezőgazdasági és Halászati Tanács ülésén Luxemburgban.

Közzétéve:

mézkeverék származás jelölés
Cikk megosztása:

Magyarország számos alkalommal sürgette az elmúlt két évben a mézkeverékek származás jelölésére vonatkozó előírások felülvizsgálatát. A jelenlegi gyakorlat nem alkalmas a fogyasztók megfelelő tájékoztatására, hiszen az csak az EU-s, illetve EU-n kívüli eredet feltüntetését írja elő. Ez az információ pedig nem elegendő a tudatos fogyasztói döntés meghozatalához.

A tárcavezető kiemelte, hogy egyértelműen a szabályok szigorítására van szükség a származási országok pontos megjelölésével.

A méhészeti ágazat támogatása, valamint a méz védelme, fogyasztásának népszerűsítése közös érdekünk, bátran keressük az üzletek polcain a magyar mézeket, mondta Nagy István.

Forrás: AM Sajtóiroda

Cikk megosztása: