Hírek az agrárgazdaságról

Természetvédelem

Magyar találmány a környezet védelméért

A hulladék képződése, gyűjtése, hasznosítása, vagy ártalmatlanítása hatással van mindennapi életünkre és természeti környezetünkre is.

Közzétéve:

Magyar találmány a környezet védelméért
Cikk megosztása:

Az idősebbek még emlékeznek a szlogenre: mert ez műanyag! A mesterséges alapú műanyagok szinte valamennyi iparág problémáira megoldást kínáltak, mivel leváltották a már korszerűtlen anyagokat. Ám mára kiderült, hogy az eldobott műanyag milyen természeti károkat okoz, mind a tengereken, mind a szárazföldön. Ha azonban nem hulladékként tekintünk a műanyagból készült, és kidobott termékekre, akkor az újrahasznosítással további jó szolgálatot teszünk a környezetünk védelméért. Ezért is váltott ki nagy visszhangot az a magyar szabadalom, amelyet a mezőgazdasági műanyaghulladék feldolgozására dolgozott ki a Jáger Holdinghoz tartozó Csatári Plast Kft.

A hulladék képződése, gyűjtése, hasznosítása, vagy ártalmatlanítása hatással van mindennapi életünkre és környezetünkre is. A körforgásos gazdaság szemléletének elterjedésével a hulladékra nem problémaként, hanem lehetőségként, alapanyagként tekinthetünk – hangsúlyozta László Tibor Zoltán, az Agrárminisztérium környezetvédelemért felelős helyettes államtitkára a Green Technológia Kft. szakmai napján.

László Tibor Zoltán a cég partnertalálkozóján kifejtette, hogy mivel a hulladék, ezen belül is a műanyaghulladék képződését a jelen technológiai fejlettségünk szintjén megszüntetni nem tudjuk, arra kell törekednünk, hogy annak negatív hatását ellensúlyozzuk. Alapanyagból van bőven, hiszen hazánkban a mezőgazdasági termelők jelentős mennyiségben használnak különböző műanyag fóliákat a növénytermesztés, és az állattartás során.

Ennek következtében évente nagyjából 10 ezer tonna mezőgazdasági fóliahulladék képződik.

Eddig nem volt lehetőség ezek gazdaságos begyűjtésére, újrafeldolgozására vagy ártalmatlanítására. Mivel a megoldásra nem várhattunk tovább, ezért a kormány tavaly 280 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyújtott a fóliahulladék szakszerű gyűjtési rendszerének kialakításához, hangsúlyozta a helyettes államtitkár.

Agrár24 - műanyag újrahasznosítás - magyar találmány a környezet védelméért

A kormányzati támogatásnak és a Jager Csoport által kifejlesztett technológiának köszönhetően, mostantól fenntartható technológiával végzik a mezőgazdasági fóliahulladék újrafeldolgozását. A szabadalmaztatott technológia által előállított száraz agglomerátum környezetbarát-termék védjeggyel ellátott alapanyag, melyből

kiváló, a mezőgazdaságban rendszeresen használatos termékeket lehet előállítani


– mondta László Tibor Zoltán.

A mezőgazdasági fóliahulladék szakszerű gyűjtéséhez száz darab speciális gyűjtőkonténert helyeznek ki idén az országban, fogalmazott Nagy Lajos, a Green Technológia Kft. ügyvezetője. (Zárójelben: Nagy Lajos, a cég alapító ügyvezetője a Magyar Mérnöki Kamaránál, szakértői- tervezői jogosultsággal rendelkezik a környezetvédelmi szakterületen a  hulladékgazdálkodás és a víz-és földtani kőzetvédelem ill. a élelmiszeripari-mezőgazdasági szak területen. Címzetes egyetemi docens a Széchenyi István Egyetem Mezőgazdaság- és Élelmiszer-tudományi Kar , Víz és Környezettudományi Tanszékén, Mosonmagyaróváron.) Nagy Lajos hangsúlyozta, hogy a konténerekbe a gazdaságok mellett a hobbikertészek is díjmentesen elvihetik a termesztés során képződött műanyaghulladékukat, amelyről igazolást is kapnak. Az így begyűjtött hulladékból a Csatári Plast Kft. által kifejlesztetett technológiával száraz agglomerátumot készítenek, amelyből

a mezőgazdaságban és az iparban is használható termékeket gyártanak, úgy, mint csepegtető szalag, műanyag vödrök, rekeszek.

A Green Technológia Kft. lébényi telephelyén a jelenlegi évi 800 tonna feldolgozást évi 1200 tonnára kívánják felfuttatni.

Forrás, fotók: Agrárminisztérium

 

Cikk megosztása: