Hírek az agrárgazdaságról

Borászat

Már kereshetők a villányi védjeggyel ellátott termékek

Új védjeggyel gazdagodott a hazai tanúsító védjegyek tárháza. A Villányi Borvidék helyi termék védjegyet a Villány-Siklósi Borút Egyesület egy, a Vidékfejlesztési Program keretében elnyert pályázat keretében fejlesztette ki a Dél-Baranya Határmenti Települések Egyesület koordinálásával és együttműködésével.

Közzétéve:

villányi bor védjegy
Cikk megosztása:

A tanúsító védjegyek úgy különböztetik meg a velük ellátott árukat vagy szolgáltatásokat a többitől, hogy a különbséget okozó minőségüket vagy jellemzőjüket tanúsítják. A védjegy használójának meg kell felelnie a védjegyhez kapcsolódó egyedi követelményrendszernek. Az élelmiszerek csomagolásán számos jelöléssel találkozhatunk, melyek különféle tartalommal bírnak. A védjegyek egyik feladata, hogy segítsék a vásárlókat a tájékozódásban és tudatosabban dönthessenek egy vásárlás során, ehhez járul hozzá a NÉBIH által összeállított adatbázis.

villany bor védjegy

A Villány-Siklósi Borút Egyesület megalakulásával egyidőben dolgozta ki a borturisztikai szolgáltatások minősítési rendszerét, amelynek keretében először mindenkit azonos szempontok alapján, majd később szolgáltatás-specifikusan kezdte el minősíteni a Borút Egyesület (borászati, -szálláshely és vendéglátó) szolgáltatóit. Ezek a rendszerek időről időre megújulnak, szakembereket vonnak be a felülvizsgálatra, továbbfejlesztésre, így a minősítések hatékonyan töltik be a szerepüket.

A Villányi Borvidék helyi termék védjegy használatával a helyi termékek piacra jutásának támogatása valósul meg mindazon termelők számára,

akik garantáltan magas minőségű, helyi alapanyagokból származó, helyi terméket állítanak elő. A védjegy egy olyan védjegyrendszer, amely egyszerre utal az élelmiszerek biztonságára, minőségére, és a fenntarthatósági szempontokat szem előtt tartó gyártási folyamatokra.

„A Villányi Borvidék számára mindig is fontos volt, hogy a borvidéki eredetű vagy a borvidéken fellelhető helyi termékek és szolgáltatások garantált minőséget képviseljenek. Ennek biztosítása érdekében vezette be a Borvidék 2006-ban a villányi borok eredetvédelmi rendszerét. A villányi eredetvédelem garantálja a mára már jól ismert kikerics védjeggyel ellátott borok minőségét és szavatolja, hogy a villányi néven forgalomba kerülő borászati termékek classicus, premium, és super premium kategóriákban legyenek elérhetőek a fogyasztók számára.” –   mondta Nagy Gergely, a Tenkes Borvidékfejlesztő Nonprofit Kft. ügyvezetője.

villany bor védjegy

„Most a legnagyobb kihívást a rendszer részleteinek apró finomításai jelentik. Minden minősíteni kívánt helyi termék csoport képviselőivel fórumokat szervezünk, hogy velük együtt végezhessük el a rendszer finomhangolását, mivel a cél egy hosszú távon jól működő védjegyrendszer kidolgozása. Az alapdokumentum és annak szerves részét jelentő minősítési dokumentumok megalkotója egyébként Dr. Szabó Géza (tanszékvezető, egyetemi docens PTE TTK FFI Turizmus Tanszék), aki anno a Borút megalakulásakor a minősítési rendszer kidolgozásában is hatékonyan részt vett.” – mondta Kovács Boglárka Dóra, a Villány-Siklósi Borút elnöke.

A Villány-Siklósi Borút 2021. október 25-én megtartotta első minősítését, amelynek eredményeként az alábbi helyi termék előállítók kapták meg a „Villányi Borvidék helyi termék védjegy” használatának a lehetőségét:

  • Báthori Méhészet: Akácméz és Gesztenyeméz termékei
  • Bock Borászat: Bock Villányi Kékszőlőmag olaj, -mikroőrlemény, és -tabletta termékei
  • Gere Attila Pincészete: Szőlőmag olaj és Szőlőmag és -héj mikroőrlemény termékei
  • Gere Tamás és Zsolt Pincészete: Természetes szőlőlé terméke
  • Olajütő Szociális Szövetkezet: Hidegen sajtolt olaj termékei
  • Szarkándi László: Levendula szörp és Bodza szörp termékei

Október 26-án a Villányi Borvidék Cross-Border Wine Routes 2. (HUHR/1901/2.1.3/0054) határon átnyúló együttműködési programjának keretében fenntartható turisztikai workshopot szervezett, ahol az első helyi termék védjegyek ünnepélyes keretek között kerültek átadásra. Az okleveleket Kovács Boglárka Dóra borúti elnök és Dr. Szabó Géza szakértők adták át.

Forrás: Villány-Siklósi Borút

Cikk megosztása: