Hírek az agrárgazdaságról

Gépkezelés

Már nem csak a targoncához kell jogosítvány

2022-től minden közúti közlekedési ágazatban használt gép kezelőjének
gépkezelő jogosítvány szükséges.

Közzétéve:

Már nem csak a targoncához kell jogosítvány
Cikk megosztása:

Az építőipar, a kereskedelem, valamint a mezőgazdaság munkaerő-piaci igényeinek növekedésével az elmúlt években megnőtt a kereslet az olyan munkavállalók iránt, akik különféle gépeket kezeléséhez szükséges tudással és bizonyítvánnyal rendelkeztek.

Décsi András, a DEKRA Akademie Kft. ügyvezetője elmondta: a gépkezelők oktatása eddig is kiemelt helyet foglalt el képzési palettán, hiszen nem nagyon találunk már olyan gazdasági szektort, ahol ne használnának valamiféle emelő-, rakodó- vagy szállítógépet. Különösen az építőipar fellendülésével növekedett egyenes arányban a gépkezelő képzések igénye, és ezt az emelkedést az alapanyag-ellátási problémák és áremelkedési sem fogták vissza.

Az elmúlt két évben a DEKRA Akademie Kft. szervezésében országosan 6998 személy szerzett építő- és anyagmozgató gépkezelői bizonyítványt, valamint a közúti közlekedési ágazatban használt önjáró emelő- és rakodógépek kezelőinek szaktanfolyami képzésén 4444 fő vett részt és tett hatósági vizsgát.

„Túl a törvényi szabályozáson és a jogszabályi kötelezettségen, az építőiparban egyik legveszélyesebb, ha nem a legveszélyesebb terület a munkagépek kezelése. Ezért a munkaadók jellemzően nem foglalkoztatnak olyan munkaerőt, amely nem rendelkezik a kezelni kívánt gépek munkavégzési jogosultságaival, engedélyeivel”, hangsúlyozta Décsi András.

A szakember felhívta a figyelmet arra, hogy

2022-től megújult a gépkezelő képzések rendszere. Az egyik legfontosabb változás, hogy a képzések végén a résztvevők bizonyítványt már nem kapnak, helyette jogosítványt vehetnek a kezükbe. Az új gépkezelői hatósági rendelet 5 gépkategóriában összesen 82 féle munkagépet érint, köztük a földmunkagépeket, targoncákat és szállítógépeket, valamint emelő- és rakodógépeket.

Jelenleg a gépkezelő képzések két részre tagolhatóak. Azok, akiknek ezen a területen még nincs képesítésük, ők összesen 24 óra elméleti + gépcsoporttól függően 2- 8 óra gyakorlati óra alatt szerezhetik meg jogosítványukat. Akik már OKJ szakképesítéssel rendelkeznek – könnyű- vagy nehézgépkezelő, vagy azonos gépcsoportban építő és anyagmozgató gépkezelő végzettséggel – ám eddig nem szerezték meg a jogosítványt, 2- 8 órás gyakorlati oktatás után tehetnek sikeres vizsgát.

✽ ✽ ✽

A DEKRA-ról

A DEKRA közel 100 éve aktív a biztonság területén. Az 1925-ben Berlinben alapított cég Deutscher Kraftfahrzeug-Überwachungs-Verein e.V. néven vált napjaink egyik vezető szakértői szervezetévé. A DEKRA SE a DEKRA e.V. leányvállalata, amely irányítja a csoport üzleti tevékenységét. 2020-ban a DEKRA összesen több, mint 3,2 milliárd euró árbevételt realizált. A társaság jelenleg mintegy 44.000 embert foglalkoztat több mint 60 országban, mind a hat kontinensen, akik minősített és független szakértői szolgáltatásaikkal a közúti, munkahelyi és otthoni biztonság érdekében dolgoznak. Ezek a szolgáltatások a járműellenőrzéstől és a szakértői értékeléstől a kárigény-szolgáltatásig, az ipari- és épületellenőrzésekig, a biztonsági tanácsadásig, a termékek és rendszerek teszteléséig és tanúsításáig terjednek, és magukba foglalják az ideiglenes munkaerő kölcsönzést és a tanfolyamokat is.

A vállalat elhivatott amellett, hogy 2025-re, fennállásának 100. évfordulójára a biztonságos világ globális partnere legyen. Törekvéseivel elnyerte az EcoVadis platina minősítést, amellyel jelenleg 155 ország 55.000 minősített vállalatának 1%-a rendelkezik. Ebbe a rangos 1%-ba tartozik a DEKRA is.

 Forrás: KRQ

Cikk megosztása: