Hírek az agrárgazdaságról

Pályázat - támogatás

Már októberben érkezik a támogatás a tejtermelőkhöz

A takarmánypiaci helyzetre való tekintettel az Agrárminisztérium intézkedett a tejágazat számára biztosított 30 milliárd forint célzott támogatás mielőbbi kifizetése érdekében – közölte Nagy István tárcavezető.

Közzétéve:

Cikk megosztása:

A tejtermelés a magyar mezőgazdaság egyik legjelentősebb ágazata, 2020-ban az éves termelés már meghaladta az 1,9 milliárd kilogrammot, a tejtermékek exportja pedig elérte a 124 milliárd forintot.

A tejimport elmúlt években történt visszaszorítása, és a hazai piac bővülése komoly lehetőséget teremtett a szektornak, az önellátottság az egészséges és biztonságos magyar tejből és tejtermékekből így már lassan megközelíti a 100 százalékot – hangsúlyozta a miniszter. Nagy István kitért arra is, hogy

az ágazat több mint 3.300 árutermelő gazdálkodónak és csaknem 12 ezer alkalmazottjuknak ad megélhetést, a ráépülő tejfeldolgozásban pedig mintegy 6700 fő dolgozik.

A Magyar Államkincstár

a nemzeti költségvetésből finanszírozott átmeneti nemzeti támogatási jogcímen a tervek szerint október végéig egy összegben kifizeti az így folyósítható 9,7 milliárd forint teljes egészét, jelentette ki a tárcavezető.

A tejhasznú tehén termeléshez kötött támogatás esetében az év végéig 20,5 milliárd forint kifizetésével számolhatnak a gazdálkodók. Így a tejhasznú tehéntámogatás  85 százaléka az uniós kifizetési határidőhöz képest mintegy fél évvel korábban érkezik meg az érintettekhez. A tehenenkénti támogatás mintegy 112 ezer forint lehet. Ezen felül az ágazatban tevékenykedő gazdák számára a területalapú támogatások és a zöldítés előlegfizetése is megindul – emelte ki a tárcavezető. Az Agrárminisztérium a szektor stabilitásának megőrzését reméli a kifizetések biztosításától.

Forrás: AM Sajtó

Cikk megosztása: