Hírek az agrárgazdaságról

Élelmiszeripar

Meg kell védeni a hazai élelmiszer- és takarmányellátás biztonságát

Az ukrajnai háború rendkívüli helyzetet teremtett az európai és a magyar élelmiszergazdaságban, hiszen Ukrajna az Európai Unió negyedik legnagyobb élelmiszer-beszállítója. Ezért a magyar kormány felelős döntést hozott a hazai ellátás biztonságának fenntartása érdekében – jelentette ki Nagy István agrárminiszter.

Közzétéve:

búza, rozs árpa zab kukorica szójabab napraforgó export nébih bejelentés
Cikk megosztása:

A gabonapiaci árak és a takarmányárak radikálisan megemelkedtek a piacról kieső ukrán termények miatt, emellett a hiánytól való félelem következtében jelentős mértékben nő az igény a magyar mezőgazdasági termények külföldi felvásárlása iránt is.

A tárcavezető hangsúlyozta, hogy meg kell védeni a magyar gazdákat és a magyar családokat a gazdasági, ellátásbeli problémáktól – ez a kormány fő feladata. Ezért – különös tekintettel a hazai állattartókra, az állatállomány takarmánnyal való ellátására és a hústermelésre –

a kormány döntése értelmében 2022. május 15-ig minden, Magyarország területéről külföldre kivinni kívánt búzát, rozst, árpát, zabot, kukoricát, szójababot és napraforgót a kivitelt tervező személynek vagy vállalkozásnak előzetesen be kell jelentenie a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatalnál.

Nagy István tájékoztatása szerint, amennyiben a bejelentett mezőgazdasági termény kivitele veszélyeztetné vagy kockáztatná a hazai ellátás biztonságát, abban az esetben arra nézve az állam élhet elővásárlási vagy vételi jogával, e jogainak gyakorlási szándékáról pedig harminc napon belül nyilatkozik a bejelentő felé. A bejelentési kötelezettség nem vonatkozik a Magyarország területéről tranzitszállításként történő kivitelre és a humanitárius segélyekre.

A bejelentési folyamat részleteiről, a bejelentés tartalmi elemeiről a NÉBIH honlapján lehet tájékozódni.

A Magyar Közlöny 2022. évi 42. számában megjelent rendelet célja az, hogy a hazai takarmányozás és élelmiszerellátás biztonságához szükséges mértékben maradjanak a mezőgazdasági termények a hazai piacon, a külföldre történő értékesítés, illetve kivitel semmilyen mértékben ne veszélyeztesse vagy kockáztassa a hazai állattartók és a fogyasztók ellátását – fogalmazott a miniszter.

AM Sajtóiroda

Cikk megosztása: