Hírek az agrárgazdaságról

Agrárgazdaság

Megerősítette a családi gazdaságokat a kormány

A családi gazdaságok kormány általi megerősítéséről beszélt az agrártárca parlamenti államtitkára a jászapáti polgármesteri hivatalban, a Vidéki Nők Magyarországért díjak pénteki átadóján.

Közzétéve:

A vidéki nők napja kitüntettjei
Cikk megosztása:

Farkas Sándor közölte: minden korábbinál kedvezőbb adózási szabályok vonatkoznak ma a családi gazdaságokra.

A vidéki nők nemzetközi napja alkalmából tartott eseményen a politikus köszönetet mondott a nőknek azért a munkáért, amellyel hozzájárulnak a magyar vidéki élet fenntartásához és jobbá, szebbé tételéhez.

A családi gazdaságok a magyar vidéki élet és a vidéki gazdaság alappillérei, de

egy jól működő gazdasághoz jól működő család is kell – mondta. A háztartás és a gyermeknevelés fáradalmain túl a nők részt vesznek a családi gazdaságok feladataiban, és ezzel hozzájárulnak a családok megélhetéséhez,

ami a helyben maradást és közvetve a közösségek erősödését segíti – fűzte hozzá az államtitkár.

Hagyományosan, főleg a munka fizikai nehézsége miatt, az agrárium inkább a férfiak terepe, de már kimutatható tendencia, hogy ebben a szektorban is egyre növekszik a nők, valamint a női vezetők aránya – mondta. Egy 2020-as felmérés szerint Magyarországon a gazdaságok tulajdonosainak 28 százaléka nő, míg a gazdaságokban dolgozó női alkalmazottak aránya ennél jóval magasabb. A nők nyitottak az agroturizmus vagy a termékek közvetlen értékesítésének innovatív formái felé, érzékenyek a környezetvédelem és a fenntarthatóság egyre fontosabb szempontjaira – sorolta.

Farkas Sándor közölte, hogy

korszerűsítették azt a középfokú agrárszakképzési rendszert, amelyben a legfrissebb beiskolázási adatok szerint a tanulók 37 százaléka lány, és reményeik szerint vidéken, a mezőgazdaságban vagy élelmiszeriparban válnak majd kiváló szakemberré.

Az agrárium 21. századi átalakulása, az automatizáció és a digitalizáció térnyerése, amit az agrárpolitika jelentős beruházási programmal támogat, további lehetőségeket nyit a nők agráriumhoz kapcsolódó szerepvállalásában – hangoztatta. Farkas Sándor méltatta az idei év díjazottját, Nagyné Legény Ildikót, a Hajdúnánási Gazdakör, valamint a Hajdú-Bihar Megyei Ifjú Gazda Gazdakör alelnökét. Pócs János, a térség fideszes országgyűlési képviselője köszöntötte a tavalyi év díjazottját, Kis Józsefnét, aki a Jászapáti Templomért Alapítvány elnöke, a Kis Szent Teréz Kamilliánum Közösség vezetője.

A Magyar Asszonyok Érdekszövetsége által alapított Vidéki Nők Magyarországért díj olyan vidéken élő nők számára adományozható, akik élen járnak a vidék értékeinek, hagyományainak megőrzésében, a természeti környezet védelmében, a hazai mezőgazdasági gazdálkodásban, az egészséges táplálkozást biztosító élelmiszer-termelésében.

Fotó: Fekete István

Forrás: AM

Cikk megosztása: