Hírek az agrárgazdaságról

Élelmiszeripar

Megkezdődött a KOMETA bővítése

Lerakták a KOMETA 99 Zrt. új üzemrészének alapköveit, ezzel hazánk vezető sertésfeldolgozója elindult a kapacitás megduplázásának útján. A 30,81 milliárd forint értékű fejlesztéshez a magyar kormány 10,88 milliárd forinttal járul hozzá. A környezetvédelmi szempontokat előtérbe helyező beruházással több mint 280 új munkahelyet teremtenek.

Közzétéve:

Megkezdődött a KOMETA bővítése
Cikk megosztása:

A KOMETA kaposvári telephelyén 30,81 milliárd forint értékű infrastruktúrafejlesztésbe kezdett. A termelőkapacitás bővítése során a készítménygyártáshoz és a húsfeldolgozáshoz kapcsolódóan nagy volumenű gépbeszerzés valósul meg, új hűtőház, szalámi szeletelő épül, és bővülnek a csomagoló- és raktárfunkciók. A versenyképesség- és hatékonyságnövelő beruházás 35,3%-át a magyar állam biztosítja vissza nem térítendő EKD támogatás keretében. Az építési munkák 4 ütemben valósulnak meg. Az első ütem építési engedélye már rendelkezésre áll, a kiviteli tervek készítése és a kivitelező cégek előzetes kiválasztása zajlik.

A beruházással a cég termékportfóliójában hangsúlyosabbá válnak a csomagolt és kényelmi termékek, illetve az exportpiaci pozíció még tovább erősödik. Az előzetes adatok szerint a KOMETA tavaly közel 58,2 milliárd forint árbevételt realizált, az export aránya 44% volt, közel 71 ezer tonna húst dolgozott fel, és több mint 800 munkavállalóval Kaposvár és Somogy megye egyik legnagyobb munkaadója.

„2025-ben a tervek szerint további több mint 280 munkavállalónak tudunk munkát biztosítani, 35%-kal több hús feldolgozását tervezzük, ezzel együtt dinamikus külföldi terjeszkedésbe kezdünk” – mondta Giacomo Pedranzini, a KOMETA ügyvezető igazgatója.

A KOMETA 2022 februárjában, elsőként az európai húsipari vállalatok között 12 milliárd forint névértékű zöld kötvényt bocsátott ki az MNB NKP keretében, amely ugyancsak hozzájárul fejlesztési céljai megvalósításához. A kapacitásnövelésre irányuló beruházások során a környezetvédelem változatlanul kiemelt jelentőséggel bír, így pl. olyan csomagológépet vásárolnak, amely újrahasznosítható műanyagot használ. A vállalat célja, hogy a tervezett energiahatékonysági fejlesztések révén 5 éven belül 30%-kal csökkenjen az egy kilogramm termékre vetített CO2-kibocsátása, illetve keresik a megoldásokat arra, hogy a termelési hulladékuk nullává váljon.

A kaposvári KOMETA árbevétele 2021-ben több, mint 58 milliárd forint volt, termékeit mintegy 40 országba exportálja, legfőbb exportpiacai Olaszország, Horvátország, Szlovénia és Németország. Az árbevétel 44%-a származik exportból. Több mint 800 munkavállalójával a város és Somogy megye egyik legnagyobb munkaadója.

A cég története 1969-re nyúlik vissza a Kaposvári Húskombináthoz, amely 1994-ben olasz magántulajdonba került. 1999-ben tulajdonosváltást követően született meg az üstököst jelentő KOMETA ’99 Kft. név, amely 2006-tól részvénytársaságként üzemel tovább, azóta töretlen a termékfejlesztések, beruházások sora. 2021 májusában a tulajdonosi kör – az olasz Pedranzini és Ruffini családok, valamint Kaposvár városa mellett – az MFB Invest Zrt.-vel és a horvát Zito-csoporttal bővült, 5,1 milliárd forint értékű tőkeemeléssel egy 5 éves fejlesztési programba kezdtek. 2022 februárjában 12 milliárd forint névértékű zöld kötvényt bocsátottak ki az MNB NKP keretében.

Címlapfotón balról:
Gelencsér Attila, országgyűlési képviselő és választókerületi elnök
Szijjártó Péter, külgazdasági és külügyminiszter
Giacomo Pedranzini, KOMETA 99 Zrt. ügyvezető igazgatója
Szita Károly, Kaposvár polgármestere

Forrás: Kometa Sajtó

Cikk megosztása: